Južna Koreja obećala da će težiti ugljeničnoj neutralnosti do 2050.

Inicijativa za prelazak na obnovljive izvore energije veoma važna, pogotovo ako se uzme u obzir da Južna Koreja trenutno u velikoj meri zavisi od uglja.

28/10/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: The Guardian

Predsednik Južne Koreje Mun Dže-in saopštio je da ova zemlja teži da bude ugljenično neutralna, a da je plan da se taj cilj dostigne do 2050. godine.

Južna Koreja se dosad u velikoj meri oslanjala na fosilna goriva, ali ovo je trenutak u kom se pridružuje drugim velikim ekonomijama iz okruženja u cilju dostizanja ugljenične neutralnosti i prelaska na obnovljive izvore energije.

Ovakva odluka je deo korejskog „Novog zelenog dogovora”, koji poziva na okončanje finansiranja termoelektrana na ugalj u inostranstvu, uvođenje poreza na ugljen-dioksid, sađenje urbanih šuma, recikliranje, uspostavljanje temelja za novu i obnovljivu energiju i stvaranje industrijskih kompleksa koji će biti bazirani na niskougljeničnim tehnologijama.

Trenutno se oko 40% električne energije u Južnoj Koreji dobija iz uglja, dok se iz obnovljivih izvora generiše manje od 6%. 

Kako bi postigla cilj u predviđenom roku, Južna Koreja će morati da se suoči sa brojnim izazovima i preprekama, a jedna od njih je i da se u ovoj zemlji trenutno gradi sedam novih elektrana na ugalj. Takođe, ova država je jedna od tri najveća javna finansijera inostranih projekata za proizvodnju termoelektrana na ugalj, uglavnom u Aziji.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Jasno je da je inicijativa za prelazak na obnovljive izvore energije veoma važna, pogotovo ako se uzme u obzir da Južna Koreja trenutno u velikoj meri zavisi od uglja. 

Da podsetimo, samo u prethodnih mesec dana su i druge velike privrede, ujedno i jedni od najvećih emitera gasova sa efektom staklene bašte, postavile rokove za dostizanje ugljenične neutralnosti. To su uradili i Japan i Kina, čime su se pridružili Evropskoj uniji koja je svoje planove za ugljeničnu neutralnost objavila prethodne godine, ali i još nekim državama poput Novog Zelanda i Južne Afrike. 

Iz onoga što smo videli u poslednje vre,e, deluje kao da se klimatska ambicija veoma lako širi. Nakon američkih izbora sledeće nedelje, znaćemo i da li će se i SAD uskoro pridružiti ovom klubu.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR