Čak 97,6% električne energije u Kaliforniji početkom meseca obezbedili su obnovljivi izvori

Kaliforniji je zbog brojnosti stanovništva i razvijenosti ekonomije neophodna ogromna količina električne energije, te je zbog toga dostignuće s početka aprila utoliko značajnije.

19/04/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Preko 97% potražnje za strujom u saveznoj američkoj državi Kaliforniji početkom aprila zadovoljili su obnovljivi izvori.

Ovu državu na zapadu Amerike naseljava skoro 40 miliona ljudi. Prostor je veoma industrijski razvijen, a jedan od pokazatelja ovoga jeste i tamošnja Silicijumska dolina sa preko 6 hiljada firmi koje se bave visokom tehnologijom. Kaliforniji je zbog brojnosti stanovništva i razvijenosti ekonomije neophodna ogromna količina električne energije, te je zbog toga dostignuće s početka aprila utoliko značajnije.

Prvi put na svetu: Solarni paneli na krovovima podmirili su ukupnu potražnju za strujom u Južnoj Australiji

Rekordnih 97,6% čiste energije u elektromreži zabeleženo je 3. aprila u 15:39 po lokalnom vremenu, kako je saopštio nezavisni operator kalifornijske elektromreže (California ISO). Prethodni maksimum, od 96,4%, izmeren je nekoliko dana ranije, 27. marta. 

„Novi rekord predstavlja rezultat napornog rada i saradnje mnogo ljudi, od donosilaca odluka do operatora sistema,” izjavio je predsednik i izvršni direktor ISO-a Eliot Majncer. „Uprkos tome što su ovi istorijski maksimumi zabeleženi tokom kratkog vremenskog perioda, oni demonstriraju pouzdan napredak koji je Kalifornija napravila na svom putu ka ostvarenju ciljeva vezanih za čistu energiju.”, kazao je Majncer.

Vremenske prilike tokom ovog doba godine posebno su pogodne za proizvodnju struje u kalifornijskim solarnim panelima, jer Sunca ima više, a temperature su još uvek umerene pa potrošnja nije previsoka. Zbog toga, kao i širenja kapaciteta za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora u periodu za nama, eksperti iz ISO-a prognoziraju obaranje postavljenog rekorda u bliskoj budućnosti. 

Predsedavajući upravnim odborom, Ašutoš Bagvat, smatra da je rekordna proizvodnja iz obnovljivih izvora nastala kao rezultat ambicioznih ciljeva države na polju klime i čiste energije. „Kada posvedočimo ovakvim vrhuncima obnovljive energije, možemo da zamislimo kako će izgledati elektromreža budućih generacija”, konstatovao je Bagvat i dodao, „ovakvi momenti pomažu nam da iskristališemo viziju moderne, efikasne i održive mreže sutrašnjice.”

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Kalifornija planira da do 2045. godine svoju elektromrežu oslobodi emisija ugljenika zbog čega se očekuje priključenje novih solarnih elektrana i vetroparkova. Ova ekspanzija će možda morati i dodatno da se ubrza s obzirom na to da je predsednik Džo Bajden postavio cilj da cele Sjedinjene Američke Države do 2035. koriste 100% čistu električna energiju.

Paralelno teče i razvoj sistema za skladištenje energije, a do juna ove godine njihov kapacitet trebalo bi da se uveća na 4.000 MW sa trenutnih 2.700 MW. Većinom se radi o litijum-jonskim baterijama. Skladištenje je veoma bitno kako ne bi bili izgubljeni viškovi energije koji nastaju tokom sunčanih, letnjih dana. Oni bivaju iskorišćeni za zadovoljenje uvećane potrošnje tokom večeri kada Sunce zađe.

Godišnja proizvodnja električne energije u Kaliforniji tokom 2020. godine, prema zvaničnim podacima, iznosila je 272 TWh. Energetski resursi koji ne emituju ugljen-dioksid (nuklearne elektrane, velike hidroelektrane i obnovljivi izvori) imali su udeo u proizvodnji od 51%. Od toga je 33% poteklo od obnovljivih izvora što je oko 90 TWh.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR