Prvi put na svetu: Solarni paneli na krovovima podmirili su ukupnu potražnju za strujom u Južnoj Australiji

Petnaestak godina ranije Južna Australija se u proizvodnji energije apsolutno oslanjala na fosilna goriva i uvoz, a sada planira da postane izvoznik zelene energije.

23/11/2021 autorka: Jelena Kozbašić
0

Južnoaustralijska elektromreža je u nedelju, 21. novembra, postala prva svetska elektromreža većeg kapaciteta sa negativnom potražnjom: solarni paneli na krovovima objekata i drugi mali generatori proizveli su više električne energije nego što je potrošačima bilo neophodno, i to u dva navrata tokom istog dana. 

Negativna potražnja struje u ovoj australijskoj saveznoj državi najpre je zabeležena u periodu od 12:20 do 12:50, a potom u periodu od 13:25 do 13:50. Obnovljivi izvori su najviše električne energije generisali u 12:35 kada je u elektromreži izmeren višak od 46,4 MW. Viškovi su izvezeni drugim australijskim saveznim državama.

Solarni paneli na krovovima bi sami mogli da proizvode više struje nego što je svet potrošio u 2018.

Solarni paneli na krovovima su tog dana zadovoljili 92% energetskih potreba stanovništva, otkrivaju podaci australijskog operatera energetskog tržišta AEMO. Više od 280 hiljada domaćinstava u Južnoj Australiji koristi solar, što znači da jedno od tri domaćinstva (35%) samostalno proizvodi čistu energiju. 

Iako je zbog vikenda potražnja bila manja, važno je istaći da je 21. novembra strujom bila opskrbljena i prenosna mreža na koju su priključene velike rudarske kompanije i industrijski objekti poput ogromne Olimpijske brane.

S obzirom na to da se očekuje da će Australijanci nastaviti da instaliraju solarne panele, AEMO pokušava da osmisli i implementira mehanizme pomoću kojih će se elektromreža uspešno nositi sa velikim prilivom energije. Jedno od rešenja za negativnu potražnju jeste i skladištenje viškova u baterijama.

Šta možemo naučiti od Južne Australije o razvoju OIE?

Južna Australija ima površinu 11 puta veću od Srbije, a naseljava je 1,7 miliona stanovnika.

Svetski je lider na polju korišćenja obnovljivih izvora energije: u toku prošle godine solarne elektrane i vetroparkovi podmirili su 60% energetskih potreba ove australijske savezne države. Dostignuće je još impresivnije kada uzmemo u obzir da je samo petnaestak godina ranije, 2006. godine, Južna Australija bila 100% zavisna od fosilnih goriva.

Ogroman potencijal sunčeve energije i vetra u ovom regionu ne znači automatski i njihovo iskorišćenje. Vlada je stoga donela zakonodavne propise za privlačenje investitora i kompanija koje se bave razvojem projekata na tom polju. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Južna Australija planira da do 2050. iz obnovljivih izvora proizvodi 5 puta više energije nego što joj je potrebno postajući na taj način izvoznik zelene energije. Njeni ciljevi se znatno razliku od same Australije koja je trenutno jedan od najvećih izvoznika fosilnih goriva i kao takva je znatno zaostaje na polju klimatske akcije. Skorašnji plan za dostizanje karbonske neutralnosti do sredine veka mogao bi da predstavlja pomak čitave države u energetskoj tranziciji ka obnovljivim izvorima, a ne samo pojedinačnih saveznih država kao što je Južna Australija.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR