Vatrogasci u Kaliforniji napravili značajan napredak u obuzdavanju vatrene stihije

Požari u Kaliforniji izbili su nakon oluja sa neverovatnim brojem udara gromova koji su zapalili suvu vegetaciju

31/08/2020 autorka: Milica Simonović
0 izvor: Reuters 

Vatrogasci uspešno napreduju u borbi sa dva najveća požara, od ukupno nekoliko desetina, koji i dalje pustoše predele oko Zalivske oblasti San Franciska, saopštili su zvaničnici u nedelju. Ipak, oko 60 000 ljudi i dalje ostaje evakuisano i van svojih domova.

Vatrogasci su u nedelju kopanjem rova uspeli da osiguraju 56 % oboda velikog požara koji je spalio oko 1500 km2 zemljišta u 5 okruga severno od zaliva, uključujući i oblasti Nape i Sonome, poznate po vinarijama. Ovo je znatno poboljšanje u odnosu na subotu, kada je ovaj procenat iznosio 41%.

Drugi, neznatno veći požar, koji se prostire kroz 4 okruga istočno i južno od zaliva, a koji je uništio sličnu površinu zemljišta, vatrogasci su uspeli da u nedelju obuzdaju osiguravši 50 % njegovog oboda, što je za 10 % više nego dan pre.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ova dva požara zajedno, inače proglašeni drugim i trećim najvećim ikada koji su pogodili Kaliforniju, odgovorni su za polovinu ukupne površine zemljišta koja je stradala tokom prethodne dve nedelje.

Više od 14.000 udara gromova, uglavnom u centralnoj i severnoj Kaliforniji, započelo je na stotine individualnih požara od 15. avgusta, od kojih su se mnogi ujedinili, a ukupno je spaljeno preko 5 700 km2 zemljišta.

Potvrđeno je da je vatrena stihija odnela sedam života, dok je preko 2500 kuća i drugih građevinskih objekata potpuno uništeno. Dodatni problem jeste i dim koji je znatno smanjio kvalitet vazduha u pogođenim oblastima Kalifornije.

Meteorolozi smatraju da su pomenuti udari gromova, najintenzivniji u ovoj zemlji u poslednjoj deceniji, povezani sa povišenim atmosferskim pritiskom koji je uzrokovao dugačak toplotni talas, koji je doprineo i da vegetacija bude suva i sklona izbijanju požara.

Takođe, naučnici ukazuju na činjenicu da su ovakvi uslovi, koji dovode do češćih i intenzivnijih požara, posledica klimatskih promena uzrokovanih ljudskom aktivnošću.

Više o uticaju klimatskih promena na požare pročitajte u našem tekstu OVDE

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR