Mediji širom sveta odlučili da u izveštavanju o klimi koriste termin „klimatska uzbuna”

Mediji ističu da naučni dokazi jasno pokazuju da živimo u nekoj vrsti klimatskog vanrednog stanja, te da je neophodno da izveštavanje isprati hitnost situacije.

14/04/2021 autorka: Milica Simonović
0 izvor: scientificamerican.com

Jedan od najčitanijih naučno-popularnih časopisa na svetu, za koji je nekada pisao i Albert Ajnštajn, Scientific American, u ponedeljak je najavio da će od sada umesto termina „klimatske promene” kada izveštava o klimatskoj krizi, koristiti termin „klimatska uzbuna” (climate emergency).

Kako ovaj časopis kaže u saopštenju na svom veb-sajtu, razlog za ovakvu promenu nalazi se u čvrstim naučnim saznanjima, a ne u politici ili novinarskom jezičkom stilu i da je vreme da se stvari nazovu pravim imenom.

Na hiljade naučnika iz celog sveta, kroz istraživačke radove objavljene u cenjenim naučnim časopisima, javne nastupe i intervjue, reklo je da se svet suočava sa klimatskim vanrednim stanjem. Ovakav stav naučne javnosti oslikava se i u studiji pod nazivom World Scientists’ Warning of a Climate Emergency, koju je do sada potpisalo više od 13.000 naučnika.

Pored Scientific American časopisa, odluku o promeni pomenute terminologije, između ostalih, doneli su i Columbia Journalism Review, The Nation, The Guardian, Noticias Telemundo, Al Jazeera, japanski Asahi Shimbun i italijanski La Repubblica.

Navedeni medijii su članovi globalne novinarske inicijative Covering Climate Now, koja broji preko 400 medijskih članova, a koja je i koordinisala uvođenje termina „klimatska uzbuna” prilikom izveštavanja o klimatskim promenama.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

U saopštenju ove inicijative navodi se da reči jesu važne, kao i da čovečanstvo mora neodložno da preduzme sve moguće mere, ne bi li sačuvalo pogodne uslove za život na našoj planeti.

Ukoliko se ne uspe u poduhvatu smanjenja koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi, suočićemo se sa ekstremnim temperaturama, olujama, požarima, poplavama. Ovakvi ekstremi mogli bi da učine značajan deo planete nenastanjivim, što donosi i sociološke, ekonomske, bezbednosne i zdravstvene posledice.

Inicijativa smatra da način na koji su mediji izveštavali o pandemiji Kovida-19 jeste dobar model koji bi trebalo da se primeni i u izveštavanju o klimatskoj uzbuni.

Vođeni naučnim činjenicama, novinari su pandemiju opisali kao vanrednu situaciju, zabeležili njen pogubni uticaj, borili se sa dezinformacijama i edukovali javnost kako da se zašitit. Svetu je nepohodna ista takva posvećnost medija da ispričaju priču o klimatskim promenama.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR