Poruke sa konferencije OIE Srbija 2022: Nema vremena za čekanje kada su u pitanju obnovljivi izvori, energetska bezbednost je sada nacionalna bezbednost

„Obnovljivi izvori energije su šansa da se izađe iz energetske krize”, istakao je predsedavajući udruženja OIE Srbija, Miloš Colić

16/09/2022 autor: Nemanja Milović
0
Fotografija: OIE Srbija

U četvrtak 15. septembra u hotelu Metropol održana je konferencija OIE Srbija 2022 na kojoj je bilo reči o poslednjim razvojima na polju obnovljivih izvora energije u Srbiji i opštoj energetskoj situaciji.

Konferenciju je otvorio predsedavajući udruženja OIE Srbija, Miloš Colić.

„Država treba što pre da donese neophodnu regulativu. Obnovljivi izvori energije su šansa da se izađe iz energetske krize”, poručio je Colić i dodao da je zelena tranzicija zadatak čitavog društva.

Govoreći na otvaranju državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Lakićević naveo je da je energetska bezbednost sada i nacionalna bezbednost i da ministarstvo radi sve što je u njihovoj moći da se ona očuva.

„Energetska bezbednost nas košta dve milijarde evra koliko je potrebno za uvoz struje i još milijardu za uvoz gasa”, istakao je Lakićević ukazujući na ogroman skok cena gasa i električne energije.

Lakićević je ukazao i da je ulaganje u obnovljive izvore energije put ka sigurnijoj energetici naglašavajući da će se investicije u ovaj sektor višestruko vratiti.

On je naveo i da su obnovljivi izvori centralni deo Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu (INEKP) u kome se predviđa da do 2030. godine OIE čine 41% finalne potrošnje energije, kao i da će se INEKP naći na javnoj raspravi od prvog oktobra.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Na otvaranju se okupljenima obratila i generalna direktorka Elektromreža Srbije (EMS) Jelena Matejić koja je istakla da ova kompanija nije protiv obnovljivih izvora energije, niti će ikada biti, ali i da je prva uloga EMS-a pouzdanost i sigurnost rada mreže.

Ona je ukazala i da obnovljivi izvori nisu samo solarni paneli i vetroelektrane, već i hidroelektrane koje se nepravedno izostavljaju kada se govori o OIE.

Pored njih na otvaranju su govorili i Mateo Kolanđeli, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan, kao i Džajls Dikson, generalni direktor Wind Europe.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR