Prilika za države da ubrzaju energetsku tranziciju kroz pomoć zbog korona virusa

Predsednik Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol pozvao je, šefove država i međunarodnih finansijskih institucija da naprave održiv plan za oporavak od korona virusa.

19/03/2020 autorka: Jovana Nikolić
0 izvor: Climate Change News

Predsednik Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol pozvao je, kako prenosi sajt Climate Change News, šefove država i međunarodnih finansijskih institucija da naprave održiv plan za oporavak od korona virusa.

Virus korona po čitav svet ostavlja već vidljive velike ekonomske posledice, a kako je reč o još uvek nedovoljno istraženom virusu i ne zna se tačno koliko bi pandemija mogla da traje, još uvek se ne može precizno predvideti ni kako će izgledati svetska ekonomija kada se uslovno rečeno sve vrati u normalu. Lideri mnogih svetskih država i predstavnici organizacija već započeli pravljenje planova za oporavak. Međutim, prema Birolovim rečima, važno je da ovi planovi iskoriste istorijsku priliku i ubrzaju prelazak na obnovljive izvore energije.

Posledice korona virusa nisu vidljive samo u zdravstvu, već i na berzi, energetskom sektoru, a ukidanje letova predstavlja i ogroman rizik za avio industriju koja čini oko osam odsto svetske potrošnje nafte. Pojedine države pripremaju određene stimulativne ekonomske pakete, ali kako Birol tvrdi, važno je gde će oni biti usmereni. Njegov stav je da fokus treba da bude na finansiranju čistih tehnologija i na ubrzavanju prelaska sa fosilnih goriva na obnovljive izvore.

Mnogi svetski mediji prenose da je smanjenje emisija ugljen-dioksida kao i smanjenje zagađenja već vidljivo u pojedinim državama što je posledica smanjenog radnog kapaciteta zbog pandemije korona virusom. Zato i Birol pretpostavlja da bi se moglo desiti da u ovoj godini emisije štetnih gasova budu nešto niže nego što se očekivalo, ali podseća da to samo po sebi nikako ne može biti dobra vest. Pre svega, zato što je posledica bolesti, a zatim i zato što do tog sniženja nismo došli dobrim energetskim politikama i inovacijama u čistoj energiji, već zbog velikog smanjenja potrošnje u trenucima krize. 

Ekonomska pomoć posle krize bi lako mogla da ode i na drugu stranu i unazadi planove za borbu protiv klimatskih promena, zato je veoma važno da se Birolov plan ostvari i da 2019. bude godina nakon koje je svet krenuo da smanjuje svoje emisije.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR