Odložen klimatski samit u Glazgovu: Eksperti se nadaju pozitivnom ishodu

Nakon odlaganja klimatskog samita, stručnjaci se nadaju da će dodatno vreme biti iskorišćeno za ambicioznije planove smanjivanja emisija

06/04/2020 autorka: Milica Simonović
0 izvor: The Guardian

Nakon nekoliko nedelja polemisanja da li će se dvadeset šesta konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) održati, kao što je planirano, u novembru u Glazgovu, prošle srede doneta je odluka da se samit ipak odloži sa sledeću godinu, zbog pandemije korona virusa. Uprkos odlaganju, klimatski eksperti, aktivisti i ekološke grupe obećavaju da će vršiti pritisak na vlade u zemljama širom sveta da se obavežu na strožije ciljeve od trenutih u svrhu borbe protiv klimatskih promena.

Dok tačan datum dvadeset šestog klimatskog samita nije još uvek definisan, njegovo pomeranje omogućava više vremena za suočavanje sa pandemijom i rešavanje predstojećih ekonomskih problema, a klimatski eksperti se nadaju da će klimatske promene zauzeti svoju opravdanu ulogu u donošenju novih planova za oprovak privrede. Nikolas Stern, jedan od vodećih svetskih klimatskih ekonomista, smatra da upravo sada treba iskoristiti priliku i okrenuti se ka zelenijoj privredi, koja je bliža harmoniji sa prirodom i fokusirati se na napuštanje fosilnih goriva.

Ciljevi postavljeni nakon usvajanja Pariskog sporazuma se ocenjuju kao nedovoljni da bi se porast srednje globalne temperature zadržao ispod dodatnih 2 °C, a u još boljem scenariju, ispod 1,5 °C, zbog čega domaćin predstojećeg samita, Velika Britanija, ima ambiciju da sve države predstave nove, radikalnije ciljeve smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte. Evropska unija kaže da nastavlja sa pripremama za COP26 i da će nastaviti da radi na smanjivanju emisija, sa ciljem da Evropa bude ugljenično neutralan kontinent do 2050.

Osim što sada sve zemlje imaju više vremena da pripreme ambcioznije planove do naredne konferencije, još jedna pozitivna strana odlaganja samita jesu predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, prethodno planirani datum održavanja klimatskog samita, bi bio samo nekoliko dana posle izbora, koji bi svakako u određenoj meri zasenili COP26, bez obzira na ishod. Ukoliko pobedi demokratska partija i Džo Bajden bude izabran za novog predsednika SAD, imaće dovoljno vremena da vrati Ameriku na put borbe protiv klimatskih promena do sledeće konferencije.

Ovo će biti prva godina u kojoj se odlažu međunarodni klimatski razgovori, za skoro tri decenije pregovora pod okriljem Ujedinjenih nacija, koji se održavaju jednom godišnje, od 1992. Izvršna direktorka međunarondog nevladnog udruženja ekoloških aktivista, Grinpis, Dženifer Morgan, ocenjuje da nam je ova pandemija pokazala koliko je bitno da slušamo šta nam nauka govori i da je za rešavanje globalnih problema potrebna i zajednička globalna akcija. Morganova takođe smatra da sve države treba da iskoriste odlaganje klimatskog samita da udvostruče svoje napore u suočavanju sa klimatskom krizom.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR