Proširenje londonskog aerodroma proglašeno nelegalnim zbog klimatskih promena

Ovo je prva veća sudska odluka na svetu koja je zasnovana na obavezama iz Pariskog sporazuma

02/03/2020 autorka: Milica Simonović
0 izvor: The Guardian, BBC

Apelacioni sud u Londonu doneo je presudu da je plan da se izgradi treća pista na aerodromu Hitrou nelegalan. Kako sud navodi, razlog za ovakvu odluku leži u neadekvatnoj proceni kako bi izgradnja piste uticala na borbu protiv klimatskih promena, na koju se vlada Velike Britanije zvanično obavezala, sa ciljem da do 2050. ova zemlja bude ugljenično neutralna.

Ovo je ujedno i prva velika presuda u svetu zasnovana na Pariskom klimatskom sporazumu i moguće je da će imati uticaja, kako u Britaniji, tako i na globalnom nivou, u budućim odlukama kada su u pitanju projekti koji bi doveli do dodatnog povećanja emisije ugljen-dioksida.

Naime, aerodrom Hitrou je jedan od najprometnijih aerodroma na svetu, kroz koji prođe oko 80 miliona putnika godišnje. Izgradnja treće piste, koja bi mogla da bude gotova do 2028, dovela bi još 700 aviona dnevno na londonski aerodrom, što bi znatno povećalo emisiju štetnih gasova.

Vlada je 2018. sa velikom većinom glasova podržala kontroverzni projekat izgradnje treće piste, u periodu kada je sadašnji premijer Ujedinjenog Kraljevstva, Boris Džonson bio van zemlje na dužnosti ministra spoljnih poslova. O ovome se u britanskom parlamentu raspravlja već neko vreme, pa je tako Džonson 2015. godine, pre nego što je izabran za sadašnju funkciju, izjavio kako je spreman da legne ispred buldožera, ne bi li zaustavio izgradnju.

Džonson može da iskoristi ovu presudu i da otkaže projekat, ili se može dogoditi da vlada sastavi novi zakon, koji bi ipak omogućio proširenje aerodroma. Iz vlade kažu da neće podneti žalbu povodom odluke apelacionog suda, dok Hitrou planira da pokuša da ospori presudu na Vrhovnom sudu.

Zaprati nas na društvenim mrežama i budi u toku sa najnovijim informacijama i zanimljivostima iz oblasti klimatskih promena.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR