Jedan od najzagađenijih evropskih gradova planira zabranu automobila u centru

Već od naredne godine, Milano bi mogao da oslobodi gradsko jezgro od automobila. Ali ovo je samo jedan u nizu gradova koji se, zarad smanjenja štetnih emisija i zagađenja, okreću zabrani četvorotočkaša…

30/10/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Koncentracije PM 2,5 čestica u Milanu su četiri puta više od onih koje Svetska zdravstvena organizacija preporučuje kao bezbedne. Tako je ovaj italijanski grad dospeo na neslavnu listu najzagađenijih gradova Evrope, a deo problema je i – saobraćaj.

Međutim, ovo bi moglo u budućnosti da se promeni.

Naime, kako je najavio gradonačelnik Đuzepe Sala, Milano planira da zabrani automobile u centru grada, a ovaj podvig mogle bi da prate slične reforme.

„To je mala stvar, ali istovremeno i – istorijska”, kazao je gradonačelnik tokom nedavno održanog festivala za promociju održivosti.

Ukoliko dobije zeleno svetlo, zabrana automobile u centru Milana bi trebalo da stupi na snagu već naredne godine. Zarad praćenja da li se vozači pridržavaju pravila i sprečavanja privatnih vozila da uđu u gradsko jezgro, u ulici Corso Venezia biće postavljene kamere za nadzor. 

Prekršioci će biti suočeni sa novčanom kaznom, ali gradonačelnik nije precizirao koliko će tačno ona iznositi.

Od zabrane se izuzimaju taksiji, javni prevoz, stanovnici sa garažom i svi koji imaju pristup parkingu.

Poduhvat bi trebalo da učini Milano naklonjenijim pešacima, uključujući i modni distrikt. Prema rečima gradonačelnika, prodavnice su podržale zabranu automobila i čak predložile da se ode korak dalje, te da zona postane potpuno – pešačka.

Milano ulaže 240 miliona evra u razvoj biciklističkih staza da bi smanjio zagađenje vazduha i saobraćajne gužve

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Zabrane automobila u centru grada nisu novina.

Gent u Belgiji je otpočeo oslobađanje površine od 35 hektara od zagađujućih četvorotokaša još 1996. godine. Ova zabrana je, preko dvadeset godina kasnije, učinila gradsko jezgro korisnijim za pešake i bicikliste, a saobraćajne gužve su već dugo prošlost.

I prestonica Švedske, Stokholm, je ranije ovog meseca najavila zabranu automobila na dizel i benzin u centru u cilju smanjenja štetnih emisija i zagađenja. Primena pravila je najavljena za 31. decembar 2024.

Sličnim stopama krenuo je i Pariz koji je najavio uvođenje zone bez automobila od prvog do četvrtog arondismana. Realizacija ovih planova je odložena, ali se očekuje da zabrana stupi na snagu pred Olimpijske igre, koje se održavaju u glavnom gradu Francuske naredne godine.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR