Borba za spas Rupske reke od mini hidroelektrane urodila plodom

Kako navodi inicijativa Pravo na vodu, treća mini hidroelektrana na Rupskoj reci uništila bi živi svet i ugrozila vodosnabdevanje više od 15.000 ljudi. Ali nakon šest meseci pravne i aktivističke borbe nadležno ministarstvo je poništilo dozvolu za njenu izgradnju

19/04/2023 autorka: Redakcija
0 izvor: Saopštenje (Inicijativa Pravo na vodu)
Fotografija: Inicijativa Pravo na vodu

Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе je u utorak, 18. aprila, saopštilo da je poništilo građevinsku dozvolu izdatu investitoru „Water Green Energy“, za izgradnju mini hidroelektrane „Besko“ na Rupskoj reci u selu Dadince kod Vlasotinca. Ova vest dolazi nakon više od šest meseci pravne i aktivističke borbe, kao i 130 dana i noći na barikadama koje su držali meštani Dadinaca kako bi sačuvali svoju reku.

Planirana mini hidroelektrana bi bila treća na Rupskoj reci. Njenom izgradnjom bi skoro čitav tok završio u cevi, čime bi se uništio živi svet i ugrozilo se vodosnabdevanje više od 15.000 ljudi, navodi inicijativa Pravo na vodu.

Iako su meštani Dadinaca, kao i inicijative Pravo na vodu i Bitka za Vlasinu, ukazivali na brojna kršenja procedura u procesu izdavanja građevinske dozvole, to nije omelo investitora da pre vremena pokuša da započne radove.

Kako stoji u saopštenju inicijative Pravo na vodu, kada je izostala reakcija institucija, građani nisu imali drugu opciju nego da brane reku svojim telima. To se i desilo 14. decembra 2022. godine, kada su meštani sprečili mašine da započnu radove i otpočeli danonoćno dežuranje do poništenja dozvole.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Inicijativa Pravo na vodu i Organizacija za političku ekologiju Polekol 20. decembra 2022. godine podnele su niz zahteva nadležnim državnim institucijama, a na prvom mestu zahtev Ministarstvu građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе za poništenje građevinske dozvole za MHE Besko, kao i pokretanje inspekcijskog nadzora od strane upravne, građevinske i inspekcije zaštite životne sredine, kao i reakciju Zaštitnika građana.

„Ministarstvo je odlučilo kako je jedino i bilo moguće, jer ova građevinska dozvola nije ni pravno utemeljena, niti je izgradnja treće mini hidroelektrane na Rupskoj reci u javnom interesu“, kaže Žaklina Živković iz inicijative Pravo na vodu i dodaje da je ekološki pokret odneo još jednu pobedu, zahvaljujući velikoj solidarnosti, istrajnosti i posvećenoj borbi za prirodna dobra, po čemu treba da bude inspiracija svima.

Koji su najveći uspesi ekoloških pokreta u Srbiji?

U inicijativi Pravo na vodu kažu da će nastaviti da ukazuju na štetne posledice uništavanja reka i ugrožavanja voda, i da podržavaju lokalne ekološke inicijative širom Srbije, dok se politike i odluke koje se na osnovu njih donose ne promene u smeru očuvanja javnih i prirodnih dobara, kao i ostvarivanja ljudskog prava na vodu.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR