Naučnici razvili mini turbinu na vetar koja može da generiše struju iz povetarca

Tvorci ovog uređaja se nadaju da će u budućnosti moći da ga kombinuju sa malim električnim uređajima, kao što su telefoni, i na taj način obezbede održivu električnu energiju

29/09/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: The Guardian

Naučnici iz Kine su razvili „sićušnu turbinu na vetar“ koja može da skuplja energiju čak i od povetarca koji nastaje dok čovek šetajući maše rukom.

Uređaj se sastoji od dve plastične trake smeštene unutar cevi. Dok vazduh struji kroz cev te dve trake lepršaju i sudaraju se  i na taj način se skuplja i skladišti energija. Čak je i vetar brzine samo 1,6 metara u sekundi dovoljan za napajanje uređaja, ali on najbolje funkcioniše kada je brzina vetra između 4 i 8 metara u sekundi, što osigurava da dve plastične trake lepršaju sinhronizovano.

Istraživači se nadaju da uređaj može da generiše održivu energiju na jeftin i efikasan način, prema njihovim rečima, energiju biste mogli da pravite čak i kada biste uređaj zakačili na ruku osobe koja šeta.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Deluje da je ovaj uređaj jednostavan i pouzdan metod generisanja male količine električne energije koja bi se potom mogla primeniti na razne načine, na primer za napajanje daljinskih senzora, sigurnosnih kamera ili čak meteorološke stanice na vrhu brda do koje bi inače bilo teško dopreti, rekao je vanredni profesor obnovljive energije sa Univerziteta u Ekseteru Ričard Kokrejn, koji nije bio uključen u studiju.

Međutim, istraživači su takođe utvrdili da uređaj ima efikasnost pretvaranja vetra u energiju od 3,23 % što jeste više od uporedivih uređaja za skupljanje energije, ali i dalje daleko niže od  tradicionalnih vetroturbina, čija je efikasnost oko 50%.

Tvorci ovog uređaja se i pored toga nadaju da će u budućnosti moći da ga kombinuju sa malim električnim uređajima, kao što su telefoni, i na taj način obezbede održivu električnu energiju, kao i da bi daljim razvojem mogli da učine uređaj konkurentnim i tradicionalnim vetroturbinama, čija je snaga u velikoj meri zavisna od velike brzine vetra.

Zaprati nas na društvenim mrežama i budi u toku sa najnovijim informacijama i zanimljivostima iz oblasti klimatskih promena.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR