Mladi aktivisti od vlada širom sveta zahtevaju akciju povodom klimatskih promena

Mladi zahtevaju da lideri čuju njihov glas u borbi za ublažavanje klimatskih promena, a u te svrhe naveli su da je veoma važno da se podigne svest građana o adaptaciji na klimatske promene

26/01/2021 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: Global Center on Adaptation

Više od milion mladih klimatskih aktivista širom sveta pozvalo je vlade svojih zemalja da tokom oporavka od pandemije koronavirusa daju prioritet merama za zaštitu od klimatskih promena, saopštila je organizacija Youth Adaptation Network.

Mladi aktivisti su ovaj apel uputili uoči Samita o prilagođavanju klimatskim promenama na kom će se sastati najveći svetski lideri kako bi razmotrili načine prilagođavanja ekstremnim vremenskim uslovima koji su u poslednje vreme sve intenzivniji.

Ono što mladi zahtevaju jeste da lideri čuju njihov glas u borbi za ublažavanje klimatskih promena, a u te svrhe naveli su da je veoma važno da se podigne svest građana o adaptaciji na klimatske promene, da se omoguće edukacije i obuke za mlade putem kojih će se oni informisati i pripremiti za adaptaciju i da se omogući učešće mladih u implementaciji Pariskog sporazuma i ciljeva održivog razvoja. 

Oni takođe navode da bi trebalo da se omoguće novi zeleni poslovi za mlade i da se ojača podrška omladinskom vođstvu devojaka, mladih žena, starosedelačke omladine, mladih poljoprivrednika i najugroženijih mladih.  

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Svetski lideri sastali su se putem video poziva u ponedeljak kako bi razmotrili načine prilagođavanja ekstremnim vremenskim uslovima, šumskim požarima i poplavama koje su sve intenzivnije sa porastom temperature. 

Bivši generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun predvodio je Samit o prilagođavanju na klimatske promene, a prisustvo su potvrdili i svetski lideri među kojima su Boris Džonson, Emanuel Makron, Angela Merkel i Narendra Modi.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR