20 najvećih naftnih kompanija odgovorno za trećinu emisija u poslednjih 50 godina

Vodeće naftne kompanije i udruženja su još od kasnih pedesetih godina 20. veka bili svesni opasnosti od klimatskih promena zbog korišćenja njihovih proizvoda i svesno su je ignorisali

17/10/2019 autor: Nemanja Milović
0 izvor: Guardian / Carbon Tracker

Gardijan prenosi rezultate velikog istraživanja vodećih svetskih stručnjaka koji pokazuju da je 20 najvećih naftnih kompanija direktno ili posredno odgovorno za približno 35% svih emisija gasova sa efektom staklene bašte u periodu od 1965. godine do danas.

U 20 najvećih emitera se našlo 12 državnih naftnih kompanija i 8 njih koje su u privatnom vlasništvu. Četiri najveće privatne kompanije Ševron, Ekson, BP Petroleum i Šel odgovorne su za oko 10% globalnih emisija u pomenutom periodu, dok je najveći emiter među državnim kompanijama saudijska kompanija Saudi Aramko samostalno emitovala čak 4,38% štetnih gasova. Na listi se pored već pomenutih nalaze i Gasprom, kao i državne naftne kompanije Irana, Indije, Venecuele i Kine.

Studija koju je predovdio Institut za klimatsku odgovornost se bavila ulogom velikih naftnih kompanija u trenutnoj klimatskoj krizi. Ono što je važno naglasiti kada govorimo o ukupnoj količini emisija gasova sa efektom staklene bašte za koje su ove kompanije odgovorne jeste da su istraživači ovde računali i emisije od goriva koje su ove kompanije proizvele, kao i emisije same ekstrakcije i proizvodnje nafte.

Odnos između ova dva izvora je 90 – 10, tj. 90% emisija o kojima je ovde reč došlo je od sagorevanja nafte koje su ove kompanije proizvele, a 10% od samog procesa proizvodnje i distribucije.

Istraživači su objasnili da su izabrali 1965. godinu kao početnu pošto je to period kada su se pojavili prvi izveštaji koji su upozoravali na opasnosti i negativne uticaje koje će sagorevanje fosilnih goriva imati na klimatski sistem naše planete.

„Vodeće naftne kompanije i udruženja su još od kasnih pedesetih godina 20. veka bili svesni opasnosti od klimatskih promena zbog korišćenja njihovih proizvoda i svesno su je ignorisali”, rekao je vođa studije Ričard Hid.

U studiji je takođe ukazano i na ulogu ovih kompanija u prikrivanju negativnih uticaja i lobiranju protiv propisa koji bi ograničili emisije u prošlosti.

U današnje vreme gotovo sve ove kompanije se deklarativno zalažu za smanjivanje emisija i borbu za ispunjavanje ciljeva iz Pariza, ali nedavni izveštaj sajta carbontracker.org pokazuje da su velike naftne kompanije u poslednjih godinu dana odobrile preko 50 milijardi dolara investicija u fosilna goriva.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR