Kalifornija tuži naftne kompanije zato što su decenijama „prale ruke” od odgovornosti za klimatske promene

Decenijama unazad, naftna industrija namerno zavarava javnost o doprinosu sagorevanja fosilnih goriva klimatskim promenama, tvrdi američka savezna država i na sudu zahteva novac za izazvanu štetu

20/09/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

U poslednje vreme sve više klimatskih parnica dospeva u žižu javnosti. Tako su u avgustu mladi aktivisti odneli pobedu na sudu protiv američke savezne države Montane koju su okrivili da je, razvojem fosilnih goriva, ugrozila njihovu budućnost.

Ali ovog puta vlasti se neće naći na optuženičkoj klupi, već u ulozi tužioca, dok je na mestu tuženog naftna industrija.

Kalifornija je krajem prošle nedelje pokrenula postupak protiv ukupno pet kompanija i Američkog instituta za naftu.

Razlog je taj što su decenijama sprovodili kampanju dezinformisanja i poricali da sagorevanje fosilnih goriva doprinosi klimatskim promenama.

„Vreme je da plate svoj pravičan udeo”, napisala je tim povodom Kancelarija guvernera na društvenoj platformi X (nekadašnji Tviter).

Tuže se sledeće naftne kompanije: BP, Chevron, ConocoPhillips, ExxonMobil i Shell.

Američka savezna država tvrdi da su one, zajedno sa Američkim institutom za naftu (inače najvećim nacionalnim udruženjem trgovaca naftom i gasom), namerno prikrivale uticaj svog poslovanja na porast temperature i tako su odlagale javni odgovor na krizu. I to najranije od sedamdesetih godina prošlog veka.

Kako se navodi u pravnoj žalbi na 135 strana, naftna industrija je na taj način uslovila porast snažnih prirodnih nepogoda i prouzrokovala troškove obnove koji se mere desetinama milijardi dolara.

Naftna industrija i klimatske promene: nekada su lagali, sada zloupotrebljavaju istinu

Pet naftnih kompanija i nadležni institut optuženi su i za lažni marketing i uništavanje prirodnih resursa.

Zbog svega navedenog, država zahteva da optužene stranke uplaćuju novac u fond za ublažavanje. Sredstva bi se koristila za oporavak od buduće štete nastale usled antropogenih klimatskih promena. Tužioci takođe traže da naftne kompanije i Američki institut za naftu finansiraju i deo gubitaka izazvanih vremenskim ekstremima, koji postaju sve razorniji kako se planeta zagreva.

Uprkos tome što je ovo samo jedna od klimatskih parnica koje se vode protiv naftne industrije u Sjedinjenim Američkim Državama, njen značaj je zapravo izuzetno veliki zbog ugroženosti same Kalifornije od požara, poplava i sličnih nepogoda.

Ukoliko naftne kompanije i Američki institut za naftu iz slučaja izađu kao gubitnici, to će ih koštati skuplje nego kada ih na sud izvede grad ili neka manja država.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Optuženi su odbacili optužbe i ocenili da su one „politički motivisane”.

Iz kalifornijske naftne kompanije Chevron rečeno je da klimatske promene „zahtevaju koordinisane međunarodne politike, a ne parnice u korist političara i pravnika”.

Portparol Američkog instituta za naftu izneo je slične tvrdnje navodeći da su klimatske politike rezervisane za „debatovanje i odlučivanje u Kongresu, a ne za sudski sistem”.

Sa druge strane, aktivisti su tužbu opisali kao prelomni trenutak za potiskivanje naftnih kompanija.

Centar za klimatski integritet saopštio je da je Kalifornija „sada najveća svetska ekonomija i prvi veliki proizvođač nafte koji je naftne kompanije izveo na sud zbog njihove klimatske obmane”.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR