Ovaj oktobar bio je najtopliji oktobar u Beogradu u istoriji merenja

Protekli mesec doneo je Beogradu potpuno neuobičajeno oktobarsko vreme. Umesto kaputa i jakni – nosili smo majice kratkih rukava. Umesto vikend filmskog maratona dok smo umotani u ćebe – ispijali smo kafe na suncu… Bio je to najtopliji oktobar od davne 1887. godine, kaže Institut za meteorologiju

01/11/2023 autorka: Jelena Kozbašić
2

Tokom oktobra u Beogradu svedočili smo neuobičajeno toplom vremenu. Umesto da oblačimo jakne i kapute, neretko bi nam bile dovoljne majice kratkih rukava da pregrmimo dan, čak i napolju.

Sada za takav naš subjektivni osećaj o oktobarskim temperaturama imamo i potvrdu Instituta za za meteorologiju na Fizičkom fakultetu. Kako pokazuju njihove preliminarne analize, za Beogradom je najtopliji oktobar u istoriji merenja.

Preliminarna srednja mesečna temperatura od 18,6 °C, zabeležena tokom oktobra ove godine, najviša je srednja oktobarska temperatura u glavnom gradu Srbije od davne 1887.

Slika 1: Kako su se kretale srednje mesečne temperature tokom oktobra u Beogradu od 1887. do danas?

Oktobar 2023. je titulu rekordera preuzeo od oktobra 1966. kada je srednja mesečna temperatura iznosila 18,15 °C.

Kako navode iz Instituta, proteklog meseca zabeleženo je dvanaest dana sa maksimalnom dnevnim temperaturom preko 25 °C (letnji dani) od čega je jedan dan bio sa maksimalnom dnevnom temperaturom preko 30 °C.

U toku oktobra za nama desio se još jedan neprijatan presedan.

U noći između petka (20. oktobar) i subote (21. oktobar), minimalna izmerena temperatura bila je čak 22,6 °C. To je, kako pokazuju podaci koji se mogu naći u bazi Global Historical Climatology Network, prva oktobarska tropska noć (noć tokom koje temperature ne padaju ispod 20 °C) registrovana u Beogradu od davne 1936.

Prethodna najviša minimalna dnevna temperatura bila je zabeležena 29. oktobra 2018. godine, i iznosila je 19,8 °C. To znači da je tokom ovog oktobra, mesečni rekord oboren za gotovo tri stepena Celzijusa. U pitanju je bila i u toku godine najkasnija tropska noć ikada registrovana u prestonici, pošto tropske noći, sasvim očekivano, nikada nisu zabeležene tokom novembra i decembra.

Ovog vikenda u Beogradu se desio neprijatan presedan – prva ikada tropska noć zabeležena u oktobru

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Naposletku, Beograd je deo šire, globalne slike.

Sa oktobarskim vrućinama ove godine borilo se i Ujedinjeno Kraljevstvo koje je u određenim delovima bilo toplije od Ibice. Toplo je bilo i u Torontu (Kanada) u kojem se oktobarske vrućine tog obima nisu desile u poslednje 72 godine, kao i u Mumbaju (Indija) gde je živa u termometru premašila 37. podeljak na Celzijusovoj skali.

Prema proračunima specijalizovanog medija Carbon Brief, postoji preko 99% verovatnoće da će u svetlu klimatskih promena 2023. biti globalno najtoplija godina otkako se vodi evidencija (sredina 19. veka), za između 1,29 i 1,53 °C toplija od predindustrijskog proseka.

Komentari (2)

OSTAVI KOMENTAR

 1. Dragan Jovanović

  Jasno mi je za ovaj oktobar. Ali oktobar prošle godine pamtim kao podjednako fascinantno topao, a i grejna sezona je i tada odložena za novembar. Stvarno nisam očekivao da je on ustvari hladnij nego oktobri 2018. i 2019. Da li možda imate podatke o prosečnim najvišim dnevnim temperaturama ?
VIDI SVE KOMENTARE
 1. Jelena Kozbašić

  Poštovani Dragane,

  U RHMZ-ovoj arhivi možete naći maksimalne (i minimalne) dnevne temperature za svaki pojedinačni dan počev od 1. januara 2016. Evo linka: https://www.hidmet.gov.rs/latin/meteorologija/op_bilteni.php. Nadamo se da će ovo biti od koristi da vam pruži bolju sliku!

  Inače, odlična zapažanja vezana za ovaj mesec u godini. Prošle godine smo pisali o trendu povećanja toplih dana tokom oktobra u Beogradu. Ako ste to propustili, tekst možete pročitati na našem sajtu: https://klima101.rs/oktobar-topli-dani-klimatske-promene/.

  Hvala što nas pratite.

  Veliki pozdrav od redakcije :)