Ovog vikenda u Beogradu se desio neprijatan presedan – prva ikada tropska noć zabeležena u oktobru

Kakav je bilans izrazito toplog vremena koje je tokom vikenda zahvatilo ove krajeve? Nezapamćeni tropski dani i tropske noći u gradovima širom Srbije

23/10/2023 autor: Nikola Zdravković
0

Kao što je bilo i najavljeno prošle nedelje, veliki deo teritorije Srbije je tokom vikenda imao izrazito toplo vreme za ovo doba godine, sa nekoliko upečatljivih oborenih rekorda.

Sudeći po podacima koje je objavio Republički hidrometeorološki zavod u dnevnom hidrometeorološkom biltenu, u petak, 20. oktobra, mada je bilo toplo na gotovo celoj teritoriji zemlje, u Beogradu, Valjevu, Kraljevu i Kruševcu je temperatura prešla granicu od 30 °C, tj. u ovim gradovima bio je tropski dan. Najviša temperatura bila je zabeležena u Valjevu, čak 32,4 °C.

Međutim, noć između petka 20. i subote 21. oktobra bila je bez presedana za veliki broj stanovnika Srbije.

Naime, noć između petka i subote bila je tropska u Beogradu, Paliću, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Loznici i Valjevu. 

Tropska noć je noć tokom koje temperatura ne padne ispod 20 °C, što je u Srbiji tipično za letnje mesece, ali je gotovo nezapamćeno u oktobru.

Primera radi, u Beogradu je minimalna temperatura te noći bila čak 22,6°C. Po podacima koji se mogu naći u bazi Global Historical Climatology Network, u pitanju je bila prva tropska noć u oktobru u Beogradu od kad postoje podaci u ovoj bazi, tj. od 1936. godine.

Slika: Kako su se minimalne dnevne temperature u Beogradu kretale od 1936. do danas? / izvor podataka: Global Historical Climatology Network-Daily Database

Prethodna najviša minimalna dnevna temperatura bila je zabeležena 29. oktobra 2018. godine, i iznosila je 19,8 °C. To znači da je tokom vikenda ovaj oktobarski rekord oboren za gotovo tri stepena Celzijusa. 

U pitanju je bila i u toku godine najkasnija tropska noć ikada zabeležena u prestonici, pošto tropske noći, sasvim očekivano, nikada nisu zabeležene tokom novembra i decembra.

Prva mapa urbanih toplotnih ostrva Beograda: gde su najčešće tropske noći?

Međutim, Beograd nije bio najtopliji grad te noći u Srbiji: sudeći po dostupnim podacima, ta titula opet je pripala Valjevu, u kojem je minimalna dnevna temperatura bila tropskih 24°C. 

Slični uslovi nastavili su se u subotu, kada su najveće temperature bile zabeležene na jugoistoku zemlje. Temperature preko 30 °C izmerene su bile u Nišu, Leskovcu, Zaječaru i Dimitrovgradu.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

„Za izrazito toplo vreme na Balkanu 20. i 21. oktobra odgovoran je snažan ciklon nad zapadom Evrope”, objašnjava meteorolog Miloš Milić. „On je povukao vrlo toplu vazdušnu masu sa severa Afrike prema Balkanu. Pored priliva tople vazdušne mase, porastu temperature doprineli su i sunčani periodi, a naročito pojačan vetar južnih smerova, koji ima fenski karakter.”

Kako dodaje Milić, ovaj fenomen nije uzrokovao temperaturne rekorde samo u Srbiji:

„Pojava tropskih dana i tropskih noći je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. U Mađarskoj je zabeležen najkasniji tropski dan, a u Slovačkoj najkasnija tropska noć od kad se vrše merenja.”

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR