Potencijalno najviša temperatura dosad na svetu izmerena u Dolini smrti u Kaliforniji

U nedelju je u Dolini smrti, pustinji u istočnoj Kaliforniji, izmereno 54,4 °C. Ukoliko prođe naučnu verifikaciju, to će biti najviša temperatura ikad izmerena na planeti

17/08/2020 autorka: Milica Simonović
0 izvor: BBC, The Guardian, The New York Times, The Japan Times

U nedelju je u Dolini smrti, pustinji u istočnoj Kaliforniji, izmereno 54,4 °C. Ukoliko prođe naučnu verifikaciju, to bi mogla da bude najviša temperatura ikad izmerena na planeti. Prethodni rekord takođe drži ova lokacija sa izmerenih 54 °C 2013. godine.

Znatno viša temperatura, čak 56,6 °C izmerena je u Dolini smrti 1913. što je trenutno i zvaničan rekord prema Svetskoj meteorološkoj organizaciji, međutim to očitavanje je poslednjih osporeno od strane jednog broja naučnika koji su ukazali na određene greške u metodologiji.

U ovom trenutku celu Zapadnu obalu SAD pogađa veoma snažan toplotni talas.

Dok preko 1500 vatrogasaca pokušava da obuzda požare u južnom delu Kalifornije, prošlog petka je prvi put posle 19 godina neophodno bilo isključiti struju stotinama hiljada korisnika u ovoj američkoj saveznoj državi.

Usled visoke temperature došlo je do opterećenja električne mreže, a ove nedelje se očekuje još vrelih dana i temperatura vazduha preko 37 °C u Los Anđelesu.

Toplotni talasi u Srbiji, šta nas sve čeka u budućnosti?

Toplotni talasi prave probleme i u ostatku sveta

U Velikoj Britaniji je prethodne nedelje šest dana uzastopno temperatura vazduha iznosila preko 34 °C, te su pomenuti dani odneli titulu najtoplije nedelje otkad se  temperatura u ovoj zemlji prati.

U Japanu, u gradu Hamamcu, danas je registrovano 41,1 °C, čime je oboren nacionalni rekord, prethodno postavljen pre dve godine u gradu Kumagaja.

Prošlih dana je u Japanu, na više lokacija, izmerena ekstremna temperatura, a meteorološka agencija ove zemlje izdala je u nedelju upozorenja o prekomernim temperaturama i toplotnim udarima.

U Bagdadu je 29. jula zabeleženo 51,7 °C, što je dovelo do protesta usled nestašice struje, dok je temperatura u junu u Bahreinu, maloj ostrvskoj državi u Persijskom zalivu, bila najviša zabeležena za taj mesec od 1902.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Tekuća godina ima velike šanse da bude najtoplija otkad se vrše meteorološka merenja. Naučnici procenjuju da postoji od 50 do 75 odsto šansi da 2020. obori rekord koji je prethodno postavila 2016.

Naučni dokazi da su rekordne temperature zabeležene 2020. posledica antropogene aktivnosti već sada postoje.

Ovu vezu oslikava i podatak iz studije koja je pokazala da je toplotni talas koji je ove godine trajao od januara do juna u Sibiru posledica ljudskog delovanja, tj. da je 600 puta povećana verovatnoća da se dogodi zbog klimatskih promena.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR