Novembar 2020. najtopliji dosad zabeležen

Prethodno je ove godine u svetu zabeležen najtopliji septembar ikada, ali i treći najtopliji oktobar

07/12/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: Copernicus

Globalna temperatura dostigla je rekordno visoku vrednost za mesec novembar, dok se Evropa suočila sa najtoplijom jeseni (u meteorološkom smislu kao jesen se smatra period sept, okt, nov) zabeleženom dosad, saopštili su iz Evropske službe za klimatske promene Kopernikus.

Temperatura u novembru 2020. bila je oko 0,8 ° C viša od prosečne temperature standardnog tridesetogodišnjeg referentnog perioda 1981-2010, a za 0,1 ° C je premašila prethodne najtoplije novembre, koji su zabeleženi 2016. i 2019. godine.

Prosek temperature najviše je premašen u većem delu severne Evrope, Sibiru i Severnom ledenom okeanu. Osim toga, znatno više od prosečnih temperatura zabeležene su i u delovima Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike, južne Afrike, na Tibetanskoj visoravni, istočnom Antarktiku i većem delu Australije. 

Sa druge strane, temperatura koja je bila ispod proseka zabeležena je u centralnoj Aziji i na zapadnom Antarktiku.

Ovako visoke temperature donele su brojne negativne posledice, te je zabeležena i druga najniža površina morskog leda na Arktiku za novembar još od 1979. godine, kada su merenja počela. Takođe, koncentracija morskog leda bila je ispod proseka u Karskom i severnom Barencovom moru.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Najtoplija jesen zabeležena u Evropi

U Evropi je temperatura u novembru 2020. bila posebno visoka, što ga čini drugim najtoplijim novembrom, jer je temperatura jednaka onoj koja je izmerena u novembru 2009. godine, a 0,2 ° C ispod temperature za novembar 2015, što je i dalje godina u kojoj je zabeležen temperaturni rekord za novembar. 

Ipak, ukoliko posmatramo temperature iz septembra, oktobra i novembra, temperatura u Evropi bila je čak 1,9 ° C viša od proseka za standardni referentni period, a za 0,4 ° C premašila je prosečnu temperaturu jeseni 2006. godine, koja je prethodno nosila neslavnu titulu najtoplije jeseni. Temperature iznad proseka zabeležene su u većem delu starog kontinenta, a naročito su bile visoke u severnim i istočnim delovima Evrope.

Evropa je 2020. godine za 0,5 ° C toplija nego u periodu od januara do novembra 2019. godine, što je najtoplija zabeležena kalendarska godina dosad. Ovi podaci potvrđuju da je gotovo sigurno da će temperatura 2020. dostići rekordne vrednosti na ovom kontinentu.

Da podsetimo, prethodno je u svetu zabeležen najtopliji septembar ikada, ali i treći najtopliji oktobar. Svetska meteorološka organizacija na osnovu prikupljenih podataka ističe da će 2020. sigurno biti jedna od tri najtoplije godine, dok se se rekordnom novembarskom temperaturom još više približava godišnjem rekordu iz 2016. godine. Ostaje još jedan mesec u godini, i ukoliko ne dođe do znatnog pada temperature, vrlo je izvesno da će 2020. biti ili u ravni sa 2016. koja je dosad držala rekord za najtopliju godinu zabeleženu od kako su sredinom 1880-ih počela pouzdana merenja temperature, ili još toplija. 

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR