Održana konferencija OIE Srbija 2021 – Srbija mora brže i efikasnije da krene u dekarbonizaciju

Konferencija je okupila veliki broj predstavnika poslovnog sektora, međunarodnih institucija, banaka i države.

16/09/2021 autor: Nemanja Milović
0

Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije je u saradnji sa generalnim partnerom Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u sredu 15. septembra u hotelu Metropol u Beogradu organizovalo prvu veliku konferenciju posvećenu zelenoj energiji pod nazivom „OIE Srbija 2021”. 

Skup su otvorili ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i Gregorž Zelinski, direktor energetskog tima EBRD-a, dok su među govornicima bili direktor Energetske zajednice Janez Kopač, generalni direktor Wind Europe Džajls Dikinson, savetnik za energetiku predsednika Vlade Republike Severne Makedonije Viktor Andonov, državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković i mnogi drugi.

Na konferenciji je bilo reči o budućnosti srpske energetike, poslovnoj šansi koju nude obnovljivi izvori energije, načinu na koji Srbija može da dekarbonizuje svoj energetski sektor i izazovima koji mogu biti na tom putu.

Obraćajući se okupljenima na početku skupa Gregorž Zelinski rekao je da su razmere klimatske krize poznate i da će biti neophodno da se emisije prepolove u narednoj deceniji, a da fosilna goriva u potpunosti izađu iz upotrebe do 2050. kako bi se ispunili ciljevi Pariskog sporazuma.

„Investicije od više hiljada milijardi dolara će biti potrebne, međutim benefiti ovih investicija su takođe ogromni. Ako se posvetimo ispunjavanju Pariskog sporazuma kreiraćemo dobre uslove koji će osloboditi velike inovacije i investicije, stvoriće dobre poslove, otvoriti nova tržišta, diversifikovati privredu i izgraditi čistije zajednice koje su bolje za život i koje prioritizuju održiv rast.”, rekao je direktor energetskog tima EBRD-a.

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović je rekla da Srbija mora da bude brža i efikasnija u procesu dekarbonizacije bez obzira na sve otpore i probleme koji postoje i naglasila da nisu tačne priče da više obnovljivih izvora znači i nestabilnost energetskog sistema Srbije.

“Naša vizija je da sigurno do 2040. godine Srbija proizvodi minimum 40% električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora energije”, rekla je Zorana Mihajlović, i dodala da je sigurna da taj procenat može da bude i mnogo viši.

Ministarka rudarstva i energetike je istakla i važnost novog zakonodavnog okvira i obećala da će svi podzakonski akti biti završeni na vreme.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Tokom konferencije održano je više zanimljivih panela tokom kojih je posebno isticano da su jasne regulative i transparentni ciljevi države i vlade veoma važni kako bi se privukle investicije u obnovljive izvore. Pored toga, predstavnici država iz regiona su sa okupljenima podelili svoja iskustva i istakli važnost međusobnog povezivanja svih tržišta u regionu.

Novi zakonodavni okvir je bez sumnje doveo do veće mobilizacije privatnog sektora kada su u pitanju investicije u obnovljive izvore. Nakon ove konferencije, ali i prethodnih na kojima se razgovaralo o budućnosti ovog sektora u Srbiji, jasno je da našu zemlju u narednim godinama očekuje veoma dinamičan period i početak energetske tranzicije koja u Srbiji uveliko kasni.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR