Topliji okeani mogli bi da smanje količinu omega-3 masnih kiselina kod ribe

Omega-3 su nezasićene masne kiseline koje izuzetno bitne za naše zdravlje, ali ih ljudski organizam ne obezbeđuje samostalno, već ih unosimo kroz hranu ili suplemente. Sada su njihove količine koje dolaze od ribe iz okeana u opasnosti zbog globalnog zagrevanja.

27/06/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Nedavna studija pokazala je pomalo neočekivan efekat klimatskih promena na okeane – planktoni u toplijim vodama proizvode manje omega-3 esencijalnih masnih kiselina, što znači da će ih u budućnosti kada temperature budu bile više biti manje u ishrani riba, a samim tim i ljudi.

Prema rečima jednog od autora, Bendžamina Van Muja, istraživanje je „još jedan primer kako ljudske aktivnosti narušavaju okeane na načine koje nikada nismo očekivali i pokazatelj neizvesnosti kako će okeani odgovoriti na zagrevanje.”

Omega-3 su nezasićene masne kiseline koje su izuzetno bitne za zdravlje našeg tela, srca i mozga, ali ih ljudski organizam ne obezbeđuje samostalno, već ih unosimo kroz hranu ili suplemente – i to pretežno konzumirajući riblje specijalitete. Ni ribe ne proizvode omega-3 kiseline same od sebe, već pomoću planktona kojima se hrane.

U sklopu nove studije, istraživači sa vodećeg američkog okeanografskog instituta Woods Hole analizirali su 930 uzoraka lipida iz svetskih okeana sa 146 različitih lokacija koje su prikupili u periodu od 2013. do 2018. godine. Autori su uočili jasan prelaz sa lipidnih vrsta sa više nezasićenih masnih kiselina na nižim temperaturama do potpuno zasićenih vrsta na najtoplijim temperaturama. 

Naučnici zbog zagrevanja okeana prognoziraju znatno smanjenje zastupljenosti eikosapentaenoične kiseline (EPA) do kraja veka. Ovo je jedna od najhranljivijih, nezasićenih omega-3 masti koja ima brojna pozitivna dejstva na zdravlje ljudi i njena redukcija mogla bi da ima strahovite posledice po ribarstvo.

Ukoliko se ostvari najpesimističniji scenario i emisije gasova sa efektom staklene bašte beleže nekontrolisan porast do 2100. godine, u nekim delovima okeana moglo bi da bude i do 25% manje eikosapentaenoične omega-3 masne kiseline u odnosu na njene trenutne nivoe. Posebno su osetljivi viši okeanski regioni.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Omega-3 esencijalne masne kiseline snižavaju broj otkucaja srca i unapređuju rad krvnih sudova, smanjuju nivoe holesterola, triglicerida i šećera u krvi.

Povrh toga, samo 3 grama omega-3 masti dnevno smanjuje krvni pritisak, a njihova konzumacija nakon srčanog udara smanjuje rizik od ponovljenog srčanog udara, šloga ili iznenadne smrti.

„Lipidi iz okeana utiču na naš život”, konstatovao je Van Muj. „Otkrili smo da će se sastav lipida u okeanima menjati kako se okeani budu zagrevali. Ovo je razlog za brigu. Ti lipidi iz okeana su nam neophodni jer utiču na kvalitet hrane koju okeani proizvode za čovečanstvo”, zaključio je okeanograf.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR