Otkriven novi zdrav koralni greben, viši od Ajfelovog tornja

Posebno je interesantno to što, iako je Veliki koralni greben doživeo izbeljivanje 2016. godine, novootkriveni greben nije pretrpeo nikakvu štetu.

30/10/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: Reuters

Australijski naučnici su blizu Velikog koralnog grebena pronašli jedan novi greben, viši od Empire State Building-a i Ajfelovog tornja, saopštio je ove nedelje Institut za okean Schmidt.

Do ovog otkrića došao je tim naučnika sa Univerziteta James Cook predvođen Robinom Bimanom, mapirajući morsko dno severno od Velikog koralnog grebena.

Biman je istakao da je ovo otkriće posebno važno jer je to prvi odvojeni greben sa zdravim ekosistemom te veličine otkriven u prethodnih 120 godina.

Posebno je interesantno to što, iako je Veliki koralni greben doživeo izbeljivanje 2016. godine, novootkriveni greben nije pretrpeo nikakvu štetu.

Uz pomoć podvodnog robota, naučnici su snimili proces istraživanja novog grebena, prikupljajući usput morske uzorke koji će biti arhivirani i smešteni u muzeju Kvinslend i Muzeju tropskog Kvinslenda. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Korali su sitne životinje u obliku polipa koje žive u kolonijama i pomoću minerala iz morske vode grade krečnjački skelet koji im štiti telo. Čak četvrtina morskog sveta bi bez koralnih grebena bila dovedena u opasnost. 

Polovina korala na svetu je u poslednjih 30 godina već nestala, a postoji opasnost da će i ostatak korala do kraja veka doživeti sličnu sudbinu ukoliko globalna temperatura poraste preko 2 stepena usled klimatskih promena. Ovo otkriće novog velikog i potpuno zdravog koralnog grebena uliva nadu da ipak postoji način da se oni spasu.

Više o uticaju klimatskih promena na korale pročitajte OVDE

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR