Izdvajamo 5 pozitivnih klimatskih vesti u letu koje su obeležili vremenski ekstremi

Od olimpijskog plamena koji gori pomoću zelenog vodonika, do velikih investicija Mercedesa u električna vozila. U prethodnoj nedelji je bilo i dobrih vesti.

26/07/2021 autorka: Milica Simonović
0

U letu koje je već prošlih nedelja obeleženo vremenskim ekstremima širom sveta, toplotnim talasima koji su pogodili Kanadu i Ameriku, ali i naše regione, poplavama u zapadnoj Evropi i Kini, požarima u Sibiru i na zapadu Severne Amerike, izdvajamo dozu optimističnih vesti iz prethodne nedelje.

1. Olimpijski plamen, koji je u petak upalila japanska teniserka Naomi Osaka, na Nacionalnom stadijumu u Tokiju, po prvi put u istoriji gori pomoću vodonika. Za razliku od propana koji se koristio na prethodnim Igrama, kao i u ovogodišnjem putovanju olimpijske baklje, sagorevanje vodonika ne emituje ugljen-dioksid, a vodonik koji trenutno održava plamen na ovogodišnjim Olimpijskim igrama napravljen je u postrojenju u Fukušimi, uz pomoć solarne energije.

2. Pored napora da učini Olimpijske igre zelenijim, između ostalog izrađujući medalje od recikliranih plemenitih metala, Japan je odlučio i da unapredi svoje ciljeve za udeo energije koju proizvodi iz obnovljivih izvora do 2030. Naime, za razliku od prethodnog cilja, da do kraja decenije obnovljivi izvori proizvode od 22 do 24 odsto električne energije u ovoj zemlji, nova ambicija povećala je ovaj procenat na 36 do 38 odsto.

3. Dobre vesti stižu i iz Izraela. Vlada ove zemlje izjavila je da planira da do sredine veka smanji emisiju ugljen-dioksida za 85 odsto u odnosu na nivo emisija iz 2015, što će pomoći Izraelu u tranziciji na niskougljeničnu privredu. Ovi ciljevi podrazumevaju velikim delom redukciju emisija iz transportnog i energetskog sektora.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

4. U Francuskoj je prethodne nedelje usvojen klimatski zakon koji uključuje odredbe o postepenom ukidanju zagađujućih vozila, ubrzanom procesu prevođenja energetski neefikasnih zgrada u efikasne i ograničavanju plastičnog otpada. Takođe, ovaj zakon podrazumeva i zabranu reklamiranja fosilnih goriva, kao i smanjenje broja domaćih letova, međutim aktivisti ističu da predložene mere nisu dovoljno ambiciozne.

5. Privatni sektor ne zaostaje, pa nam stižu i odlične vesti iz Mercedes-Benza. Ovaj proizvođač automobila je prošle nedelje saopštio medijima da planira da uloži više od 40 milijardi evra u tranziciju na proizvodnju isključivo električnih automobila do 2030.

U vremenu kada se sve češće javljaju vremenski ekstremi koje nauka dovodi u vezu sa klimatskim promenama, situacija se može učiniti tmurnom, pogotovo ukoliko se iz vida izgube i pozitivne promene koje se dešavaju. One nam daju nadu i inspiraciju da se borimo za očuvanje naše planete, ali da bi se ta misija završila uspešno, neophodno je da se svetski napori za smanjivanje emisija ugljen-dioksida ubrzaju i izbegne verzija budućnost u kojoj nas čeka još loših vesti.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR