Britanac plivao 7,8km u ledenim arktičkim vodama kako bi skrenuo pažnju na klimatske promene

Luis Pju je poduhvat izveo na Grenlandu, u blizini fjorda kroz koji godišnje u okeanu završi oko 30 kubnih kilometara leda.

08/09/2021 autor: Nemanja Milović
0

Britanski plivač Luis Pju je za 12 dana preplivao 7,8 kilometara u ledenim vodama kod Ilulisat fjorda na Grenlandu. On je ovaj poduhvat izveo kako bi skrenuo pažnju na alarmantno topljenje leda koje se odigrava na Grenlandu, kao i na važnost očuvanja svetskih okeana.

Ilulisat fjord je mesto u kome se ogromni grenlandski Jakobshavn glečer uliva u okean, a ova lokacija je čuvena zbog činjenice da se glečer ovde kreće brže nego igde drugde na svetu, čak i do 30 metara dnevno. 

Pju, koji je poznat kao aktivista koji skreće pažnju na probleme u životnoj sredini, preplivao je 7,8 kilometara u ledenoj vodi čija temperatura je iznosila između 0 i 3 °C. Ceo poduhvat je trajao 12 dana, a Pju je ukupnu razdaljinu preplivao iz 14 sesija.

Procene su da bi nivo morao porastao za 7 metara kada bi se sav led na Grenlandu otopio

„Osećao sam toliko toga, olakšanje, iznurenost, ekstremnu hladnoću i, iskreno, veliku brigu jer ono što sam video ovde će uticati na sve nas.”, ovako Luis Pju opisuje momenat kada poslednji put izašao iz vode.

„Imamo malo vremena da promenimo kurs i okrenemo ovaj brod, svi moraju da daju svoj doprinos kako bismo rešili klimatsku krizu.”, dodaje on.

Arktik je region koji se zagreva brže od globalnog proseka. Kroz Ilulisat fjord u okeanu godišnje završi oko 30 kubnih kilometara leda, a zbog globalnog zagrevanja brzina kojom se led topi poslednjih godina postaje sve brža i brža.

„Gledao sam kako voda odnosi ledeni breg na lokaciji koja je pre samo nekoliko godina bila pokrivena ledom koji se prostirao na stotinama metara. Takođe sam svedočio šokantnim količinama leda koje su svakog dana prolazile rutom kojom sam plivao i odlazile dalje u more.”, opisuje Pju svoje iskustvo na Arktiku.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Topljenje leda utiče na porast globalnog nivoa mora, a procene su da bi nivo morao porastao za 7 metara kada bi se sav led na Grenlandu otopio. Porast nivoa mora ugrožava ogroman broj ljudi koji žive u gradovima koji se nalaze tik uz obalu, a među njima su i stanovnici Londona, Njujorka i Tokija.

Svet se trenutno priprema za Klimatski samit koji bi trebalo da se održi u Glazgovu ovog novembra. Domaćini su rešeni da se samit održi i da se delegati sretnu uživo, međutim rastuće brige zbog pandemije donose neizvesnost i brigu tako da u narednim nedeljama možemo očekivati i definitivan odgovor da li će se to dogoditi.

U međuvremenu akcije poput ove pokušavaju da ukažu na važnost izazova sa kojim se suočavamo i hitnost kojom moramo da mu pristupimo.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR