Neodgovorno krčenje šuma, požari i klimatska kriza pogoršali su aktuelne poplave u Kanadi

Nezapamćene poplave koje su pogodile zapad Kanade samo nekoliko meseci nakon rekordnih toplotnih talasa predstavljaju primer združenih negativnih efekata klimatskih promena i upozoravaju na moguće razmere katastrofa koje će se dešavati sve češće ako se globalno zagrevanje ne obuzda.

19/11/2021 autorka: Jelena Kozbašić
0

Velike količine padavina sručile su se na kanadsku provinciju Britanska Kolumbija i američku saveznu državu Vašington krajem prošle i početkom ove nedelje. U istočnom delu Vankuvera je između 15. i 16. novembra palo 600 mm kiše. To je gotovo tri puta više u odnosu na prosečnu količinu padavina tokom novembra u ovom kanadskom gradu (209 mm).

Poplave zabrinjavajućih razmera pogodile su zapadnu obalu Kanade i Sjedinjenih Američkih Država samo nekoliko meseci nakon surovih toplotnih talasa i požara koje su ove teritorije pretrpele tokom leta i to je dodatno pogoršalo razorne posledice aktuelnih dešavanja. 

U vatrenim stihijama u Britanskoj Kolumbiji stradalo je mnogo drveća, trave i žbunja usled čega je kapacitet korenskih sistema za upijanje vode znatno smanjen. Pored toga, i samo zemljište posle požara gubi sposobnost upijanja vode (postaje hidrofobno), tako da se voda praktično samo sliva niz brdo. Problem za kanadsku provinciju predstavlja to što vatrene stihije vremenom postaju sve veće i surovije. 

Uloga u tragičnom ishodu pripisuje se i krčenju šuma. Eksperti su dugo upozoravali da seča stabala može negativno da utiče na stabilnost padina, brzinu kojom tlo apsorbuje vodu i sposobnost korenja da zadrži zemljište i na taj način spreči odrone. Bez drveća jake padavine mogu da speru velike količine sedimenata u obližnje vodene sisteme. Potoci i rečice tada postaju zagušeni i ubrzo se izlivaju.

Premijer Britanske Kolumbije izjavio je da je klimatska kriza uvećala verovatnoću da se dese snažne oluje poput ove.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Nadiranje vode i klizišta, u kombinaciji sa jakim vetrovima, primorali su na hiljade ljudi da napuste svoje domove, izazvali nestašice struje i uništili kuće, dok je ključna infrastruktura poput auto-puteva, pruga i mostova devastrirana. Procenjuje se da je trenutno oko 18 hiljada Kanađana odsečeno od spasilačkih jedinica. Police u prodavnicama su ispražnjene, a u spasavanju stanovnika angažovana je i vojska. Broj stradalih konstantno raste.

Događaji su uticali i na globalnu privredu zato što je kiša onemogućila pristup najvećoj i najprometnijoj kanadskoj luci koja se nalazi u Vankuveru. Transport robe je obustavljen. Ovo bi posledično mogla da bude najskuplja prirodna katastrofa u istoriji Kanade.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR