Na Havajima bukte smrtonosni požari, da li su klimatske promene doprinele katastrofi?

Smrtonosni požari koji su izbili ove nedelje ostavili su ostrvo Maui na Havajima potpuno neprepoznatljivim: nekada šarena i živopisna naselja spaljena su do temelja. Eksperti ocenjuju da su klimatske promene jedan od faktora koji su prouzrokovali uništenje ovakvih razmera

11/08/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: Wikimedia / US Civil Air Patrol

Grad Lahaina na havajskom ostrvom Maui desetkovali su požari koji su stanovnike ostavili bez domova, ali i članova porodice. Više, nekada šarenih i živopisnih, naselja spaljeno je do temelja i pretvoreno u pepeo, a vatrene stihije odnele su najmanje 53 ljudska života.

U jeku požara koji su buknuli u utorak ove nedelje, zapadna strana ostrva bila je skoro potpuno odsečena: pomoću samo jednog otvorenog auto-puta, trebalo je da se evakuiše na hiljade ljudi. Neki su spas tražili bežeći u okean.

Delovi Mauija ostali su bez struje, a komunikacija sa hitnim službama je povremeno otežana.

Vatra je uništila preko 1.000 objekata među kojima su i oni od istorijskog značaja, smešteni u gradskom jezgru, gde su turisti samo nekoliko dana ranije pili i večerali.

Sada se turistima savetuje da ne dolaze na Maui i preko 11 hiljada posetilaca već je napustilo ostrvo.

Vatrogasci se na Mauiju i dalje bore sa tri velika požara. Dok su vlasti na ostrvu Honolulu pripremile Kongresni centar na Havajima koji može da primi na hiljade ugroženih.

Ovo je najsmrtonosnija prirodna katastrofa u američkoj saveznoj državi Havaji nakon 1960. kada je u cunamiju na Velikom ostrvu poginula 61 osoba.

Međutim, broj smrtno stradalih u vatrenim stihijama verovatno će porasti sa nastavkom misija potrage i spasavanja.

Iako požari nisu neobični za ove prostore, vreme u proteklim nedeljama podstaklo ih je da budu razorniji. Naime, Havaji su se suočavali sa izuzetno sušnim uslovima kada je udaljeni uragan Dora doneo snažne vetrove koji su raspirivali vatru.

Požari su najpre izbili među suvom vegetacijom, a onda su se ubrzano proširili ka naseljenim oblastima.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Tačan uzrok vatrenih stihija tek treba da se utvrdi.

Uprkos tome što postoji više mogućih razloga za ovu prirodnu katastrofu, eksperti upozoravaju da su joj klimatske promene sigurno doprinele – i to ne samo povećavajući rizik od požara usled porasta temperature, već i kroz jačanje uragana s obzirom na to da su vetrovi, koji prate ovakve oluje, stigli su do Mauija i pogoršali stanje.

Dodatno, ističe se da u svetu koji se zagreva možemo očekivati više ovakvih vremenskih ekstrema.

Požari, izazvani rekordnim vrućinama ovog leta, doveli su do potresnih prizora i u Kanadi, ali i širom Mediterana.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR