Inovativni premaz za prozore – snižava unutrašnju temperaturu do 7,2 °C i smanjuje troškove za hlađenje

Kada „upekne zvezda”, često spuštamo roletne i zamračujemo prostorije kako nam vrućina ne bi ulazila u dom – ili pak posežemo za klima uređajem. Uz inovativni premaz za prozore, možemo da se ohladimo i bez hlađenja

15/04/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0

Pored svetlosti, prozori u naše domove propuštaju i neželjenu toplotu. To može da bude posebno veliki problem leti kada „upekne zvezda”, pogotovo imajući u vidu porast temperatura usled klimatskih promena.

Ali naučnici sa američkog Univerziteta u Notr Damu pronašli su rešenje: premaz za prozore koji propušta vidljivu svetlost, bez obzira na ugao Sunca, istovremeno blokirajući ultraljubičasto i infracrveno svetlo koje stvara toplotu. Njihovo istraživanje nedavno je objavljeno u naučnom časopisu Cell Reports Physical Science.

Kako se navodi, premaz je moguće aplicirati na postojeće prozore kako u kućama, tako i u automobilima. U toplijim klimatskim zonama, njihovo korišćenje moglo bi da smanji troškove hlađenja i preko jedne trećine.

Ono što novi premaz razlikuje od sličnih izuma u skorašnjim studijama jeste njegova sposobnost da propušta Sunčevu svetlost pod svim uglovima. Ostali premazi su optimizovani za ulazak svetlosti u prostoriju pod uglom od devedeset stepeni, što nije slučaj u podne kada je pretežno najtoplije doba dana.

„Naš premaz održava funkcionalnost bez obzira na položaj Sunca na nebu”, naglasio je predvodnik istraživanja i profesor na studijama energetike Tengfei Luo.

Luo je sa svojim saradnicima napravio providni premaz za prozore slažući silicijum-dioksid, aluminijum-oksida i titanijum-oksida na staklenu podlogu. U cilju unapređenja sposobnosti hlađenja strukture i bolje reflekcije toplotnog zračenja nazad u svemir, dodali su veoma tanki silicijumski polimer.

Na testiranju je proizvod pokazao impresivne rezultate: u posebnoj sobi u sklopu laboratorije, premaz je, ne gubeći transparentnost, snižavao unutrašnju temperaturu za između 5,4 i 7,2 °C.

„Poput polarizovanih sunčanih naočara, naš premaz smanjuje intenzitet dolaznog svetla, ali za razliku od njih, ostaje providan i efikasan čak i kada ga nagnete pod različitim uglovima”, objasnio je Luo.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

U osvit proleća ove godine dočekale su nas temperature koje inače vezujemo za leto tako da nas već sada brine kakve vrućine će nam doneti najtopliji letnji meseci u godini.

Spas od rastućih vrućina, izazvanih klimatskim promenama, često tražimo u klimatizovanim prostorima, ali to nas dovodi u novu zamku: da trošimo više struje koja u Srbiji dolazi pretežno iz uglja što pogoršava problem, a ujedno povećava račune.

Premazi za prozore mogli bi da pruže olakšanje kako za atmosferu, tako i za naše novčanike. Ipak, za sada je problem njihova komercijalizacija. Bez obzira na to, profesor Tengfei Luo je siguran da je masovna proizvodnja premaza moguća uz niske troškove i korišćenjem konvencionalnih materijala i industrijskih procedura.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR