Proizvedene baterije za električne automobile koje se pune za pet minuta

Očekuje se da će se nove baterije naći na tržištu za najmanje tri godine

19/01/2021 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: The Guardian

Po prvi put proizvedene su baterije za električne automobile koje mogu u potpunosti da se napune za samo pet minuta, što je vreme slično onome koje je potrebno da se izdvoji za sipanje goriva u običan automobil.

Vožnja električnih automobila je važan adut u borbi za ublažavanje klimatskih promena, ali upravo je dužina punjenja baterija jedan od problema zbog kojih vozači nisu želeli da odbace svoje stare automobile na dizel ili benzin i da se okrenu električnim.

Kako bi se taj problem rešio, izraelska kompanija StoreDot je razvila litijum-jonske baterije sa veoma brzim punjenjem, nakon čega ih je Eve Energy iz Kine proizveo. StoreDot je pokazao mogućnost brzog punjenja ovih baterija u telefonima, dronovima i skuterima, a sada je proizvedeno još 1000 baterija kako bi se tehnologija predstavila proizvođačima automobila.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Iako baterije mogu da se napune za pet minuta, da bi se to ostvarilo potrebno je da se uz puteve postave punjači koji su mnogo snažniji od onih koje danas srećemo. Koristeći dostupnu infrastrukturu za punjenje, cilj je da do 2025. godine automobil koji se puni pet minuta može da pređe više od 160 kilometara.

Ovako brzo punjenje omogućeno je promenom strukture unutar same baterije. Grafit je zamenjen nanočesticama germanijuma u koje joni mogu lakše i brže da pređu. Ipak, plan kompanije StoreDot je da u ove svrhe počne da se koristi silicijum koji je mnogo jeftiniji, tako da bi trošak trebalo da bude jednak trošku proizvodnje litijum-jonskih baterija.

U današnje vreme tržište električnih automobila dostiže svoj procvat, a baterije za čije punjenje je potrebno ovako malo vremena mogle bi dodatno da unaprede situaciju. Prošle godine u Norveškoj je prodaja električnih automobila uspela da prestigne prodaju hibridnih i automobila na dizel i benzin, što su ohrabrujuće vesti kada govorimo o smanjivanju emisija gasova sa efektom staklene bašte i zaustavljanju klimatskih promena.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR