Doktori iz Ujedinjenog Kraljevstva obavili prvu karbonski neutralnu operaciju

Emisije ugljenika tokom operacije su smanjene za 80% u poređenju sa standardnim zahvatima tog tipa, a ostatak je nadoknađen kroz sadnju drveća u dvorištu ustanove i druge ofsete.

07/06/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Prva operacija sa neto-nultim emisijama obavljena je nedavno u Ujedinjenom Kraljevstvu demonstriravši potencijal za veću održivost u sektoru zdravstva. Ne samo da bi ‘zelenija’ medicina bila bolja za planetu već bi imala pozitivne efekte i na naše zdravlje i rezultovala smanjenjem dugoročnih troškova.

Prva karbonski neutralna operacija odigrala se u bolnici Solihul u Zapadnom Midlandsu, petočasovna procedura podrazumevala je otklanjanje raka creva. Emisije ugljenika tokom operacije su smanjene za 80% u poređenju sa standardnim zahvatima tog tipa, a ostatak je nadoknađen kroz sadnju drveća u dvorištu ustanove i druge ofsete, kako se navodi u zvaničnom saopštenju.

Osoblje je u operacionoj sali koristilo uniformu za višekratnu upotrebu i opremu napravljenu od recikliranih materijala tamo gde je to bilo moguće. Jednokratni proizvodi će u saradnji sa partnerima iz industrije biti reciklirani. Dodatno, hirurzi su na posao, umesto automobilima, dolazili vozeći bicikl ili trčeći.

Ipak, najveće smanjenje emisija ugljenika ostvareno je kroz uštedu energije i davanjem generalne anestezije venskim putem.

Bolnica Solihul je implementirala plan za minimizovanje potrošnje električne i toplotne energije, pogotovo tokom noći. Zbog toga se između ostalog koristi LED rasveta, a na krovu ustanove postavljeni su solarni paneli.

Pacijent je zarad ostvarivanja karbonske neutralnosti procesa za uspavljivanje primio anestetik intravenoznim ubrizgavanjem nasuprot udisanju gasova. Gasni anestetici imaju između 440 i 6810 puta veću moć zadržavanja toplote u odnosu na ugljen-dioksid i zbog toga imaju veliki uticaj na klimu.

„Smanjenje uticaja hirurgije na životnu sredinu je veoma bitno za šire unapređenje zdravlja. Znamo da klimatske promene i zagađenje vazduha imaju raznovrsne efekte na zdravlje, a merenje nekih od njih biće moguće tek u budućnosti. Želela bih da radim u bolnici koja brine o životnoj sredinom pokazujući svoju posvećenost pacijentima i javnom zdravlju”, rekla je doktorka Lesli But.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Engleska nacionalna služba za zdravlje (NHS) odgovorna je za 6% ukupnih emisija ugljen-dioksida u Ujedinjenom Kraljevstvu. Neke od medicinskih praksi imaju posebno velik ugljenični otisak  – npr. procenjuje se da godinu dana dijalize ima jednak doprinos klimatskim promenama kao sedam povratnih letova između Londona i Njujorka.

S obzirom na to da je medicina od vitalnog značaja za bolesnike, tretmani moraju da se sprovode bez obzira na sve – a engleski doktori su pokazali da je uz brigu za svoje pacijente moguće istovremeno razmišljati i o održivosti.. 

I sama nacionalna služba za zdravlje u Ujedinjenom Kraljevstvu svesna je da svoje uloge u emisijama gasova sa efektom staklene bašte, kao i da ciljevi o zauzdavanju porasta temperature neće biti ispunjeni bez održivijeg zdravstva. U narednim nedeljama odigraće se još karbonski neutralnih operacija.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR