Nusproizvod proizvodnje kafe ubrzava oporavljanje šuma

Na zemljištu koje je tretirano pulpom kafe zabeležen je veći broj stabala koja su bila i do 4 puta viša u odnosu na kontrolnu parcelu

07/04/2021 autorka: Milica Simonović
0 izvor: britishecologicalsociety.org/

Pulpa kafe, otpadni produkt u proizvodnji kafe, pokazala je svojstva koja ubrzavaju oporavak tropskih šuma na zemljištu koje je korišćeno u poljoprivredne svrhe, pokazala je studija slučaja, nedavno objavljena u naučnom časopisu Ecological Solutions and Evidence.

Naučnici sa tehničkog Univerziteta u Cirihu i Univerziteta Havaja su na zemljištu koje je nekada bilo plantaža kafe, na jugu Kostarike, istraživali uticaj pulpe kafe na proces oporavka šume.

Na zemljištu površine 35×40 metara, naneli su sloj pulpe kafe debljine pola metra i tokom dve godine upoređivali rezultate sa kontrolnim zemljištem slične površine koje nije dobilo ovaj „tretman”.

Kako je vodeća autorka studije, dr Rebeka Kol, izjavila za medije, rezultati su bili dramatični. Nakon 2 godine zemljište tretirano pulpom kafe pretvorilo se u pravu malu tropsku šumu, gde je 80 odsto površine bilo pokriveno krošnjom drveća, dok je na kontrolnoj parceli ovaj procenat bio 20 odsto. Takođe, drveće je bilo četiri puta više na tretiranom zemljištu.

Za svaku tonu proizvedenog zrna kafe nastaju dve tone pulpe. Ovaj otpadni produkt proizvodnje kafe eliminisao je invazivne trave, koje inače otežavaju proces obnavljanja poljoprivredno tretiranog zemljišta, što je omogućilo domaćim vrstama drveća u ovoj oblasti da se ponovo pojave i šire većom brzinom, uz pomoć životinja koje su raspršivale semena.

Dodatno, naučnici su uočili da je zemljište tretirano pulpom kafe bilo bogatije nutrijentima, kao što su ugljenik, fosfor i azot. Ovo otkriće je veoma značajno, budući da su ovakva zemljišta uglavnom siromašna u nutrijentima, što otežava pošumljavanje.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Iako su dodatna istraživanja neophodna, kako naglašavaju autori istraživanja, ne bi li se ispitao dugoročniji efekat pulpe kafe, kao i kako bi se se ova metoda pokazala u nizu različitih uslova, rezultati studije zvuče obećavajuće i donose novu dozu optimizma u bori sa klimatskim promenama.

Pomenuta studija sugeriše da nusprodukt proizvodnje kafe koji je široko dostupan i bogat nutrijentima donosi troškovno isplativo rešenje koje može da pomogne u restauraciji šuma u vremenima kada se suočavamo sa klimatskom krizom.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR