Najteža suša u poslednjih 70 godina pogađa dolinu najduže italijanske reke

Kiša u pojedinim delovima reke Po nije padala čak 110 dana. Suša predstavlja ogroman izazov za snabdevanje vodom, hranom i strujom.

20/06/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Dolina najduže italijanske reke Po suočava se sa najtežom sušom u poslednjih 70 godina. Rečno korito koje je pruža ključni izvor pijaće vode, plodno tlo za poljoprivredne useve i resurse za hidroelektrane, presušuje na udaru klimatske krize i ostavlja stanovnike sa ugroženim vodosnabdevanjem, poljoprivredom i proizvodnjom električne energije.

Nivoi reke opali su 2,9 metara ispod referentne kote, što je znatno ispod sezonskog proseka. 

Kako prenose svetski mediji, na delovima teritorije koja se proteže uz 650 kilometara dugu reku kiša nije padala već 110 dana

Dodatni problem predstavlja i to što je prethodna zima bila blaga i suva, čak 65% manje padavina zabeleženo je na području severne Italije. Zbog toga ima manje akumuliranog snega na Alpima koji bi topljenjem tokom proleća i leta mogao da doprinese većoj količini vode u reci Po.

Lokalno stanovništvo je u proteklom periodu umesto rečnog toka u pojedinim delovima zateklo – plaže koje su se formirale jer je nivo reke toliko nizak da su na videlo „isplivale” naslage peska sa dna.

Prinosi voća i povrća mogli bi zbog suše da opadnu i do 40%

Procenjuje se da čak 40% hrane u Italiji vodi poreklo iz pogođene doline, uključujući pšenicu, paradajz i grožđe. Zbog suše se očekuju između 30-40% niži prinosi voća i povrća. S obzirom na to da se Po uliva u Jadransko more, nizak vodostaj predstavlja opasnost da se u plodno zemljište na nižim nadmorskim visinama infiltrira slana voda. Ovaj fenomen bi prouzrokovao dodatne gubitke useva.

Ugroženo je i stočarstvo koje je u ovom regionu veoma razvijeno – na obalama reke uzgaja se oko 3,1 miliona stočnih grla (50% nacionalnog uzgoja) i 6 miliona svinja (65% nacionalnog uzgoja). 

Ipak, snabdevanje hranom nije jedino koje se oslanja na vodu iz reke Po, tu su i snabdevanje vodom i strujom. Evropska komisija upozorila je da postoji rizik da se sektori međusobno takmiče za ograničene vodne resurse. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Lideri italijanskih regija na severu Pijemonta, Lombardije, Veneto i Emilije-Romanje apeluju da se proglasi vanredno stanje. Preko 100 gradova u dolini reke već je zamolilo stanovnike da tokom noći vodu troše racionalno. A u pojedinim mestima, gde lokalni rezervoari ne mogu da zadovolje potrošnju, postavljene su cisterne sa vodom. 

Prema izveštaju Evropske komisije o stanju reke Po, rezerve hidroenergije su na početku marta iznosile 774 GWh. To je skoro za trećinu (27,5%) manje u odnosu na osmogodišnji minimum – 1068 GWh u 2021.

Sudeći prema vremenskoj prognozi za leto suša će potrajati produbljavajući izazove italijanske vodoprivrede, poljoprivrede i elektroprivrede.

Prošle nedelje obeležen je Svetski dan borbe protiv dezertifikacije i suše. Situacija koju trenutno proživljava korito najduže italijanske reke dobar je podsetnik zbog čega svet treba da bude ambiciozniji u klimatskoj akciji i da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR