U Francuskoj zabeležena rekordna temperatura od 45,9 °C

05/07/2019 autor: Nemanja Milović
0 izvor: theguardian.com

Ekstreman toplotni talas je zahvatio Zapadnu Evropu prošle nedelje, a Francuskoj su zabeležene temperature skoro 2 stepena više od prethodnog rekorda. Francuska državna meteorološka služba Météo-France je navela da je tempereatura u gradiću Gallargues-le-Montueux dostigla 45,9 °C u 16:20 prošlog petka.

Prethodni rekord iz 2003. godine je iznosio 44,1 °C i oboren je još dva puta u prošli petak. Prvo kada je u jugoistočnom gradu Carpentras zabeleženo 44,3 °C i nekoliko sati nakon toga kada je u Villevieille-u izmereno 45,1 °C

„Ovo je istorijski trenutak,” rekao je Etien Kapikian, meteorolog Météo-France-a. „Ovo je prvi put da je u Francuskoj zabeležena temperatura viša od 45 stepeni.“

U Nemačkoj je nacionalna meteorološka služba navela da su temperature u junu za čak 4 °C više od istorijskog proseka, i 0,4 °C toplije od prosečne temperature iz juna 2003. godine koji je bio najtopliji jun ikada zabeležen od 1881. godine kada su počela precizna merenja.

Svetska meteorološka organizacija (WMO) je saopštila da je 2019. trenutno na putu da bude jedna od najtoplijih godina ikada zabeleženih i to bi značilo da je period od 2015-2019 najtoplih 5 godina od kako vršimo merenja.

Iako je još uvek rano da se sa apsolutnom sigurnošću tvrdi da je trenutni toplotni talas posledica klimatskih promena, WMO ističe da je „u potpunosti u skladu“ sa ekstremima povezanim sa uticajem emisije gasova sa efektom staklene bašte.

„Toplotni talasi će postati intenzivniji, duže će trajati, postaće ekstremniji i počinjaće ranije i završavaće se kasnije tokom godine“, rekla Kler Nulis, potparolka Svetske meteorološke organizacije.

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da će ekstremne vremenske prilike postati češće kao rezultat globalnog zagrevanja. „Moraćemo drugačije da postavimo stvari, promenimo način na koji radimo radimo, drugačije da gradimo,“ rekao je ističući neophodnost adaptacije društva na nove uslove.

U međuvremenu je u četiri francuska departmana je istaknut crveni meteo alarm zbog “opasnih temperature koje su više tipične za Saudijsku Arabiju”. Oko 4000 škola je zatvoreno, a lokalne samouprave su otkazale veliki broj manifestacija za kraj školske godine, dok su starački domovi opremljeni senzorima za praćenje hidriranosti. Objašnjavajući ove mere, francuski premijer Eduard Filip je izjavio da je ovaj toplotni talas specifičan po svojoj snazi i po tome koliko rano se pojavio, i naveo da će Vlada učiniti sve što je u njenoj moći da se izbegnu posledice ozloglašenog toplotnog talasa iz 2003. koij je izazvao čak 15 000 preuranjenih smrti.

Zaprati nas na društvenim mrežama i budi u toku sa najnovijim informacijama i zanimljivostima iz oblasti klimatskih promena.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR