Ogromna santa leda površine Južnobanatskog okruga odlomila se od Antarktika

Iako se smatra da ovaj konkretan događaj nije povezan sa klimatskim promenama, globalno zagrevanje ugrožava stabilnost brojnih drugih ledenih ploča na Antarktiku

21/05/2021 autorka: Milica Simonović
0

Sa ledene ploče Filčner-Ron koja se nalazi na Anatrktiku iznad Vedelovog mora odlomila se duguljasta ledena masa površine približne Južnobanatskom okrugu i time postala najveća santa leda na planeti, saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA) u sredu na svom veb-sajtu.

Ova santa leda nosi naziv A-76 i trenutno pluta u Vedelovom moru. Dugačka je 175 kilometara, široka 25, dok je njena površina 4 320 km2 (površina Južnobanatskog okruga je 4 245 km2). Ovom površinom preuzela je titulu najveće sante leda na svetu od sante pod imenom A-23A, površine 3 380 km2, koja takođe pluta u istom moru.

Prikaz površine Južnobanatskog okruga Izvor: Google Maps

Satelitsku fotografiju ove rekordne sante, obezbedila je misija evropskog Kopernikus programa, Sentinel-1. Novu najveću santu leda prvenstveno je detektovao Britanski istraživački centar za Antarktik, što je potom i potvrdio Američki nacionalni centar za podatke o snegu i ledu, pomoću Sentinel-1 snimaka.

Naučnici kažu da za ovaj konkretan događaj nisu zaslužne klimatske promene, već da je u pitanju deo prirodnog ciklusa i očekivanja su da će se santa pod nazivom A-76 uskoro raspasti na dva-tri dela.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ipak, neke ledene ploče na Antarktičkom poluostrvu, koje se nalaze van Antarktičkog polarnog kruga, poslednjih godina pokazuju ubrzanu degradaciju, što bi moglo da se poveže sa klimatskim promenama.

Takođe nedavno su objavljeni i rezultati istraživanja koji ukazuju da bi u slučaju da se planeta zagreje za 4 °C čak trećina ledenih ploča koje se nalaze u moru moglo da odlomi od kontinenta.

Ledene ploče jesu velike ledene platforme koje plutaju po površini mora, ali su i dalje spojene sa kopnom. Iako se led koji pluta već nalazi u vodi i njegovo topljenje ne utiče na porast nivoa mora, ove ledene ploče ipak pružaju potporu ledu koji se nalazi na čvrstom tlu iza njih.

Njihovim pucanjem, lomljenjem i stanjivanjem led koji je bio na čvrstom tlu gubi stabilnost, stiže brže do mora i dovodi do porasta nivoa mora.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR