NASA lansirala satelit koji će prikupljati podatke o uticaju klimatskih promena na porast nivoa mora

Novi satelit će, za razliku od prethodnih misija, pored globalnih trendova biti u mogućnosti da posmatra i manje promene na lokalnom nivou.

23/12/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: NASA

Zajednički američko-evropski satelit Sentinel-6 Michael Freilich izgrađen za nadgledanje nivoa mora na moru lansiran je krajem novembra raketom SpaceX Falcon 9 iz svemirskog lansirnog kompleksa 4E u vazduhoplovnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji, saopštila je NASA.

U saopštenju se navodi da merenje i razumevanje promena nivoa mora omogućava da se proceni ranjivost priobalnih gradova na poplave. Precizna merenja nivoa mora takođe se mogu koristiti za praćenje okeanskih struja, koje prenose toplotu sa jednog dela planete na drugi, što utiče na energetski budžet Zemlje i na vremenske obrasce.

„Zemlja se menja i ovaj satelit će pomoći da produbimo naše razumevanje o tome kako se to dešava“, rekla je direktorka NASAinog Odeljenja za nauku o zemlji Karen St. Germain i dodala da „procesi koji se dešavaju utiču na nivo mora na globalnom nivou, međutim, posledice koje osećaju različite lokalne zajednice u velikoj meri variraju. Međunarodna saradnja je presudna, kako za razumevanje ovih promena, tako i za informisanje priobalnih zajednica širom sveta”.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Prikupljanje podataka o nivou mora pomoću satelita nije novina, ova praksa se koristi već 30 godina, ali satelit Sentinel-6 Michael Freilich sakupljaće najtačnije globalne podatke o nivou mora i o tome kako se on vremenom menja.

Prethodne misije su uglavnom mogle da prate velike globalne procese, poput Golfske struje ili El Ninjo fenomena, dok će novi satelit biti u mogućnosti da posmatra i manje promene na lokalnom nivou. Uz to, letelica će prikupljati i precizne podatke o atmosferskoj temperaturi i vlažnosti vazduha, što za cilj ima da pomogne u poboljšanju vremenskih prognoza i klimatskih modela.

Ono što je sigurno jeste da klimatske promene znatno utiču na porast nivoa mora. Ovaj satelit pružaće istraživačima informacije koje će im pomoći da shvate način na koji klimatske promene utiču na preoblikovanje obala na Zemlji, ali i da uvide kojom brzinom se to događa.

Važno je istaći da će prikupljanjem podataka o globalnoj atmosferskoj temperaturi ova misija pomoći istraživačima da bolje razumeju kako se klima na Zemlji zapravo menja. Ovo istraživanje u tom smislu može znatno da utiče na razvijanje klimatskih modela, ali i konkretno delovanje kako bi se u budućnosti sprečile veće posledice usled podizanja nivoa mora.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR