Ova španska kompanija postavlja nadstrešnice sa zelenilom koje „lebde” između zgrada

Biljke sa zelenih nadstrešnica upijaju ugljen-dioksid i obezbeđuju hlad prolaznicima ispod. Ali to nisu svi benefiti neobičnog rešenja kompanije SingularGreen…

26/07/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

SingularGreen je kompanija iz Španije koja implementira rešenja zasnovana na prirodi i do sada su, kako navode, gradove ozelenili sa preko 30 hiljada kvadratnih metara zelenih krovova i preko 10 hiljada kvadratnih metara vertikalnih bašti.

Ali njihova posebnost ne leži u tome.

Pored zelenih krovova i vertikalnih bašti, oni nude i uslugu postavljanja zelenih nadstrešnica koje naizgled lebde između zgrada.

SingularGreen je osmislio Green Shades koji je, prema njihovim tvrdnjama, prvi sistem na svetu koji omogućava da vegetacija, na posebnim navlakama, raste na trgovima i ulicama, i to iznad glava prolaznika.

Zelene nadstrešnice kreirane su tako da smanjuju temperaturu ispod njih i u okruženju zahvaljujući procesu evapotranspiracije, odnosno isparavanja u biljkama.

Bira se zelenilo koje ima veću moć upijanja zagađenja i ugljen-dioksida čime se doprinosi unapređenju kvaliteta vazduha u gradovima, kao i smanjenju štetnih emisija.

Povrh toga, kako stoji na sajtu kompanije, samo jedan metar kvadratni zelenih nadstrešnica proizvodi dovoljnu količinu kiseonika za jednu osobu u toku čitave godine.

Svakako, one nisu zamena za drveće.

S obzirom na jednostavnu i laganu instalaciju, SingularGreen zelene nadstrešnice zamišlja u područjima gde je u nedostatku mesta onemogućena sadnja drveća i druge vegetacije. Idealna primena bila bi u gradskim zonama koje su izložene suncu zbog toga što će pružiti hlad, ali i zaštitu od kiše.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Međutim, kako zelene nadstrešnice zapravo nastaju?

Biljke se seju na zategnutim jedrima čija je tkanina podvrgnuta tretmanu specijalnim, geotekstilnim supstratom. Kako bi se osigurali adekvatni uslovi za bujanje zelenila, uključeni su sistem navodnjavanja i prikupljanja vode.

Četiri meseca nakon sejanja vegetacije po geotekstilu, zelene nadstrešnice postaju upravo ono što im samo ime sugeriše – zelene. Kao takve one bi mogle da doprinesu da život u gradovima, suočenim sa rastućim temperaturama i efektom toplotnog ostrva, bude prijatniji.

Ali i manje bučan.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR