Solar je ove godine oborio mesečne rekorde u 50 zemalja širom sveta

Kina, Indija, Čile, Sjedinjene Američke Države, Belgija, Austrija… Ovo su samo neke od zemalja koje su u prvoj polovini 2023. zabeležile rekordnu proizvodnju u solarnim elektranama

16/10/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Pedeset zemalja širom sveta ostvarilo je rekordnu mesečnu proizvodnju u solarnim elektranama tokom prve polovine 2023. godine, pokazuje novi izveštaj istraživačkog centra Ember.

U Aziji su se među rekorderima našle Kina i Indija.

Kina je tokom juna proizvela 50 teravat-časova struje u solarnim panelima, što je za skoro 10 teravat-časova više nego u istom mesecu prošle godine. Iako je 50 teravat-časova oko 6,4% kineske struje, to bi bilo dovoljno za napajanje manjih zemalja poput Novog Zelanda, Katara i Mađarske električnom energijom tokom cele godine, navode iz Embera.

Indija je novi mesečni rekord postavila mesec ranije, u maju 2023. U solarnim elektranama proizvedeno je 10,8 teravat-časova, 7,3% ukupne električne energije. To je za 2 teravat-časa više u poređenju sa majem 2022.

U Evropskoj uniji, dvadeset četiri od dvadeset sedam članica je, zaključno sa junom, oborilo prethodno postavljene mesečne rekorde na polju proizvodnje struje pomoću sunca, uključujući Austriju, Belgiju, Holandiju i Poljsku.

Mesečni rekordi padali su i u Severenoj i Južnoj Americi: u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku, Brazilu i Čileu.

Slika 1: Kina, SAD, Austrija i Čile su samo neke od 50 zemalja koje su u prvoj polovini godine oborile rekorde za najvišu proizvodnju u solarnim elektranama (podaci: Ember, proizvodnja izražena u teravat-časovima)

Sjedinjene Američke Države su u junu generisale 26 „sunčanih” teravat-časova (7% svoje struje) što je skok od četiri teravat-časa u odnosu na godinu ranije. Dok je Čile iz solara tokom januara ove godine dobio 1,7 teravat časova (24%), 0,4 teravat-časa više nego u januaru prošle godine.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Solar i vetar su jedina dva izvora struje koja su znatno povećala svoj udeo u proizvodnji struje na globalnom nivou. U prvih šest meseci godine porasli su na 14,3% sa 12,8% u istom periodu 2022.

Ipak, porast solara se usporio: sa 26% u prvoj polovini prošle godine pao je na 16%. Kina je zadržala svoju lidersku poziciju na tom polju obezbeđujući skoro polovinu svetskog porasta (43%), dok su Indija, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pojedinačno odgovorne za oko 12%.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR