Projekat Solar Protocol usmerava internet saobraćaj ka serverima koji koriste najviše solarne energije

Projekat je nastao kako bi se osvetlilo pitanje emisija CO2 koje dolaze od prenosa podataka i pokazuje da je moguće napraviti i sisteme koji će prioritizovati manju potrošnju energije u odnosu na brzinu.

04/04/2022 autor: Srđan Vejnović
0

Energetski zahtevi interneta, uređaja i sistema koji ga koriste i servera koji ga podržavaju odgovorni su za emisije gasova staklene bašte jednake emisijama avio-industrije u celom svetu. Trgovina kriptovalutama poslednjih godina dodatno je povećala potrošnju struje.

Da bi skrenuli pažnju na uticaj internet saobraćaja na klimatske promene i ponudili potencijalno rešenje probleme, tim istraživača i dizajnera sa politehničkog fakulteta Tandon, Univerziteta u Njujorku, razvio je mrežu malih veb servera na solarni pogon, koju su nazvali Solar Protocol.

Za razliku od klasičnih, veb servisa velikog obima koji usmeravaju mrežni saobraćaj ka serveru koji je geografski najbliži, Solar Protocol, funkcioniše tako što saobraćaj usmerava ka serverima koji  koriste najviše solarne energije u datom trenutku.

Odluku o tome gde treba da preusmeri aktivnost na mreži računar donosi prema tome gde je prirodno ima najviše sunca, a ne prema tome šta bi dalo najbrže rezultate za korisnika. Drugim rečima, distribucija sunčeve svetlosti, odnosno solarne energije, širom planete određuje kojim putem će se kretati sadržaj od računara do servera.

Autori objašnjavaju da ovo nije alternativa internetu, stoga cilj nije ni da se omogući veći i brži protok podataka. Njihov porjekat ima zadatak da otvori diskusiju o načinu na koji percipiramo internet i slanje podataka.

Današnji internet oblikovao je energetski režim koji se oslanja na štetna fosilna goriva. Rezultat je internet kultura koja favorizuje brzinu i sve obimnije podatke koji zahtevaju više energije.

Ideja autora projekta je da u prvi plan postave pitanje klimatskih promena i skrenu pažnju kako su povezane sa tehnološkim razvojem. 

Projekat je prvobitno podržan programima Eiebeam Rapid Response for a Better Digital Future, i Code for Science & Societi Digital Infrastructure Incubator, a sredinom marta dobio nagradu Mozilla Creative Media Award od Mozile, koja se dodeljuje za inovacije koje podržavaju unapređenje interneta kroz razvoj tehnologija otvorenog koda u oblasti kao što su privatnost na mreži, inkluzija i decentralizacija.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Danas se više servera napaja strujom iz čistih izvora energije, a neke od najvećih IT kompanija, kao što su Amazon i Gugl, su među najvećim kupcima ‘zelene’ struje i čak investiraju i u sopstvene pogone obnovljivih izvora energije.

Kada je prelazak na čiste izvore energije u pitanju, IT sektor je već napravio prve korake, ali put do potupne tranzicije je još pred njim. U međuvremenu, projekti poput ovog podsećaju javnost na problem klimatskih promena, izazova sa kojim se susreće gotovo svaka industrija i podstiču traganje za inovativnim rešenjima koji bi čitav proces odustajanja od fosilnih goriva kao izvora energije mogli dodatno da ubrzaju. 

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR