U Australiji se planira izgradnja solarne elektrane koja će biti vidljiva iz svemira

Solarna elekrtana čiju izgradnju planira kompanija Sun Cable imaće snagu od 10 gigavata, a sama izgradnja će koštati oko 20 milijardi dolara.

09/01/2021 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: The Guardian

U Australiji postoji plan da ova država postane dom najveće solarne elektrane na svetu, koja će obezbeđivati električnu energiju za veliki deo Australije, pa čak i za druge države, kao što je Singapur.

Prema planu, farma treba da se izgradi na površini od 120 kvadratnih kilometara i to na udaljenom severnom delovu Australije. Tačnije, biće izgrađena na prostoru koji trenutno meštani koriste za stočarstvo, između Alis Springsa i Darvina. 

Alis Springs je inače jedno od najosunčanijih mesta na svetu koje je okupano suncem u proseku oko 300 sati mesečno, što ovaj grad čini savršenim mestom za izgradnju solarne farme i korišćenjem potencijala energije sunca.

Solarna elekrtana čiju izgradnju planira kompanija Sun Cable  imaće snagu od 10 gigavata, a sama izgradnja će koštati oko 20 milijardi dolara. Plan je da izgradnja da počne najkasnije do 2023. godine.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ukoliko se planovi realizuju i solarna farma izgradi, smatra se da će ona biti toliko velika da će moći da se vidi iz svemira. U početku će biti korišćena kako bi se strujom snabdevale zajednice na severu Australije, gde će se i postaviti paneli, ali procenjuje se da će već do 2027. godine energija koju generiše početi da se izvozi i u druge okolne zemlje.

Očekuje se da će glavni kupac ove struje biti Singapur, koji nema dovoljno prostora da izgradi sopstvene kapacitete obnovljivih izvora energije.

Australijska vlada je podržala ovaj ambiciozni projekat i uviđa potencijal solarne energije za proizvodnju, pa čak i izvoz energije. Međutim premijer ove države Skot Morison poznat je po tome da ne pridaje klimatskim promenama važnost koju zaslužuju, a Australija je u ovom trenutku najveći svetski izvoznik uglja.

S obzirom na to da je ova država trenutno odgovorna za do 5% svetskih emisija, veliki projekti koji omogućavaju prelazak na korišćenje obnovljivih izvora energije, poput ovog, neophodni su kako bi emisije gasova sa efektom staklene bašte počele da se smanjuju.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR