U školskom okrugu u SAD profesorima povećane plate zahvaljujući korišćenju solarnih panela

Solarni kapaciteti u Bejtsvilu predstavljaju najveću solarnu instalaciju u svim školskim sistemima Arkanzasa

29/11/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: generation180.org

Na objekte u školskom okrugu Bejtsvil solarni paneli počeli su da se postavljaju 2017. godine, a njihovim korišćenjem se uštedelo dovoljno novca kako bi svakom prosvetnom radniku koji je tu zaposlen plata bila povećana za više od 2000 dolara.

Revizija je 2017. godine utvrdila da ovaj okrug troši više od 600.000 dolara godišnje samo na račune za komunalne usluge i procenjeno je da bi moglo da se uštedi više od 4 miliona dolara u narednih 20 godina upotrebom solarne energije i poboljšanjem energetske efikanosti.

Prelaskom na obnovljive izvore energije, uz druge promene u poslovanju, okrug je uspeo da uštedi znatne svote novca, za koji je odlučeno da se podeli zaposlenima, te je za svakog od njih obezbeđena povišica između 2000 i 3000 dolara

Solarni kapaciteti u Bejtsvilu zapravo predstavljaju najveću solarnu instalaciju u svim školskim sistemima Arkanzasa, a 1483 panela, koliko je postavljeno u ovom školskom okrugu, obezbeđuje gotovo polovinu potreba za električnom energijom u školama, čime se štedi oko 100.000 dolara godišnje.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Neprofitna organizacija Generation 180 ističe da školski okrug Bejtsvil nije usamljen u realizovanju ideje o prelasku na obnovljive izvore energije. Zapravo, širom Sjedinjenih Američkih Država oko 7300 škola koristi solarnu energiju kako bi uštedelo na komunalnim uslugama, ali i upoznalo učenike sa benefitima korišćenja obnovljivih izvora energije.

Prema analizi ove organizacije, 2019. godine je 16% školskih okruga u Sjedinjenim Američkim Državama instalisalo ukupno 1337 megavata solarnog kapaciteta. Zahvaljujući tome, danas oko 5,3 miliona učenika pohađa škole koje koriste solarnu energiju, što predstavlja porast od 81% od 2014. godine.

Procenjuje se da bi, ukoliko bi svaka američka državna škola koristila pun kapacitet solarne energije, obrazovni sistem mogao da podstakne smanjenje emisija koje bi bilo ekvivalentno zatvaranju 18 elektrana na ugalj.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR