Massive Attack organizuje festival koji će se napajati sa 100% energije iz obnovljivih izvora

Obnovljivi izvori su bitan, ali ne i jedini faktor koji će ovaj festival u Bristolu, najavljen za avgust sledeće godine, učiniti – održivijim

07/12/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Popularni elektronski sastav iz Ujedinjenog Kraljevstva, Massive Attack, najavio je za 25. avgust naredne godine jedan veoma poseban događaj: u njihovom rodnom gradu, Bristolu, organizuju jednodnevni festival koji će se u potpunosti napajati energijom iz obnovljivih izvora. Oni se nadaju da će ovo poslužiti kao inspiracija za muzičku industriju koja, prema njihovom verovanju, ozbiljno zaostaje po pitanju održivosti.

„Šou Bristol Downs sledećeg avgusta biće događaj sa najnižim emisijama ugljenika ikada održan u tim razmerama, i fanovi Massive Attack-a igraće ključnu ulogu u ovom dostignuću”, napisali su članovi grupe na svom Instagram profilu. „Umetnost i muzika mogu da predvode klimatsku akciju i klimatsku pravdu, ali moramo krenuti od svoje kuće.”

Kako je najavljeno, festival će trošiti 100% energije iz obnovljivih izvora, bilo da je ona baterijski uskladištena ili proizvedena pomoću solara na samoj lokaciji. Prodavci hrane podlegnuće proverama kako bi se osiguralo da koriste lokalno proizvedene namirnice, a posle događaja, u jugozapadnom regionu biće posađena šuma otporna na klimatske promene.

Massive Attack će ovom prilikom pokušati da smanji i najveći izvor gasa koji zagreva atmosferu kada su u pitanju svirke: prevoz samih posetilaca.

Kako piše Guardian, režiser i klimatski aktivista Mark Don, koji je sarađivao sa muzičkim sastavom na nekoliko projekata, kazao je da između 65 i 85% štetnih emisija tokom velikih događaja nastaje tokom putovanja publike.

„Ovo će biti prvi šou koji će se na značajan način nositi sa time”, izjavio je.

A na koji način?

Pri kupovini karata, prioritet će imati lokalno stanovništvo, a Massive Attack će podstaći one koji stižu iz udaljenijih krajeva da dođu vozom. Organizatori će obezbediti i električne autobuse koji će prevesti ljude do tamošnje železničke stanice.

Festival u Bristolu ne predstavlja pionirski napor elektronske grupe na polju veće održivosti. Pre tri godine u Liverpulu je trebalo da se održi probni „super niskokarbonski” nastup, ali on je otkazan u znak protesta kada se otkrilo da se na istom mestu organizuje i sajam oružja.

Povrh toga, Massive Attack je 2019. godine, u saradnji sa Centrom Tindal pri Univerzitetu u Mančasteru, izradio mapu puta za muzičku industriju u Ujedinjenom Kraljevstvu kojim se umetnici ohrabruju da nose manje opreme i prestanu da putuju privatnim avionima.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Već decenijama unazad, i drugi izvođači i organizatori muzičkih dešavanja čine iskorake u borbi za zdraviju životnu sredinu podnošljiviju klimu, npr. kroz zabranu plastike za jednokratnu upotrebu.

Festival Glastonberi je od 2000. zasadio više od 10 hiljada stabala. Dok pevač Morisi insistira da se na mestima održavanja njegovih koncerata ne služi meso.

Ove godine pokrenuta je i inicijativa u sklopu koje muzičari, kao što su Brajan Ino i Ana Kalvi, navode Zemlju kao koautorku svoje muzike kako bi deo honorara izdvojili za spas naše planete.

Muzičari deo honorara daju našoj planeti kao „koautorki” njihove muzike, šta je posredi?
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR