Više od hiljadu belgijskih škola, koje pohađa skoro pola miliona dece, dobija solarne panele

Ovo je rezultat četvorogodišnjeg programa vrednog 23 miliona evra, a čiji je cilj veća održivost i manje štetne emisije iz škola

05/06/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Zelena struja iz solarnih panela u naredne četiri godine stiže u preko hiljadu belgijskih škola i vrtića u Briselu i regiji Valonija. Ovo je rezultat projekta koji sprovode banka Belfius i Generalni sekretarijat za katoličko obrazovanje (SeGEC) uz podršku Evropske investicione banke i Evropske unije.

U izgradnju solarnih elektrana na krovovima obrazovnih ustanova, koje pohađa 475 hiljada dece, biće uloženo 23 miliona evra. U pitanju su evropske subvencije namenjene unapređenju energetske efikasnosti i razvoju obnovljivih izvora u zgradama.

Cilj četvorogodišnjeg programa jeste da škole budu održivije i da doprinesu smanjenju emisija ugljen-dioksida, kao i da se smanje njihovi računi za struju.

„Ovaj veliki projekat, koji realizujemo sa bankom Belfius, poklapa se sa našom težnjom da radimo na održivijem društvu i da ove vrednosti prenosimo na buduće generacije”, kazao je Etijen Mišel, generalni sekretar SeGEC-a, i dodao će na ovaj način pomoći školama da smanje svoj ekološki otisak.

„Energetska kriza i rastuće cene takođe su imali ozbiljan utičaj na škole”, rekao je. „Zbog svega toga, tranzicija na proizvodnju zelene energije bila je i jeste hitna.”

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Putem digitalne platforme, škole će moći da procene idealnu snagu instalacije za sopstvene potrebe i finansijski učinak ulaganja, kao i da naruče solarne panele od snabdevača.

Naposletku, nastojanja da se ozeleni energetski miks u školama u Belgiji počela su mnogo pre ovog projekta. Prema podacima iz septembra 2022. godine, skoro svaka treća škola u regiji Flandrija (32,8%) bila je opremljena solarnim panelima.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR