Vožnja na Sunce u pustinji: Ovaj terenski solarni automobil prešao je 1.000 km kroz Maroko i Saharu

Zove se „Stella Terra”, dizajnirali su ga holandski studenti i prvi je terenski automobil koji, samo zahvaljujući solarnoj energiji, može da prelazi velike razdaljine

19/10/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: Solar Team Eindhoven Facebook / Bart van Overbeeke

Svakog sata do Zemlje stigne količina Sunčeve energije veća od količine koju čitavo čovečanstvo upotrebi za godinu dana. Ali ne samo da možemo da je koristimo za proizvodnju struje kako bismo zauzdali klimatske promene, već pomoću Sunca sa istim ciljem možemo da napajamo i svoje – automobile.

A to nam je u uspešnoj vožnji solarnog četvorotočkaša Stella Terra dokazao tim holandskih studenata sa Univerziteta tehnologije u Ajndhovenu, koji je i dizajnirao ovo vozilo.

Stella Terra nedavno je okončala 1.000 kilometara dugo putovanje kroz Maroko i Saharu. Izazovni i raznovrsni pustinjski pejzaži bili su finalni test za lagani okvir i aerodinamički profil četvorotočkaša.

Kako se navodi, ovo je prvi terenski automobil koji, zahvaljujući solarnoj energiji, može da prelazi velike razdaljine, i to bez punjenja, što se pokazalo i u severnoj Africi.

Maksimalna brzina solarnog automobila sa dva sedišta, teškog samo 1.200 kilograma, iznosi 145 kilometara na sat.

Ali po kom principu zapravo radi Stella Terra?

Energiju za vožnju dobija od nekoliko visokoefikasnih solarnih panela na svom krovu, a tokom sunčanog dana ima domet od najmanje 710 kilometara. Povrh toga, energija može da se troši i za punjenje uređaja kao što su telefon i kamera ili za kuvanje.

Samim tim, vozači su potpuno nezavisni od stanica za punjenje, ali i od samih puteva.

Međutim, omogućavanje tolikog stepena nezavisnosti u toku vožnje solarnog automobila nije bio nimalo jednostavan poduhvat.

„Konstrukcija terenskog vozila koje se ne oslanja na postojeću infrastrukturu predstavlja potpuno nove izazove”, objasnio je Vise Bos, menadžer studentskog tima. „Automobil mora biti u stanju da se nosi sa teškim uslovima vožnje van puteva, ali i da ostane dovoljno efikasan i lagan da bi ga pokretalo Sunce.”

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Problemi su prenebregnuti i rezultat je upravo Stella Terra.

Prema rečima Bosa za Gardijan, tehnologija je za deceniju ispred svega na tržištu.

Pionirskim radom, tim studenata želi da izazove i pozove industriju na inovacije van utabanih staza. „Naš cilj jeste da inspirišemo aktuelno tržište i društvo kako bi se ubrzala tranzicija ka održivoj budućnosti – kako u mobilnosti, tako i u energetici.”

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR