Solarni kalkulator: Vaš besplatni asistent u prelasku na solarnu energiju

Kako vam u energetskoj tranziciji može pomoći jednostavan softver koji je dizajnirala inženjerka iz Srbije u saradnji sa GIZ-om

04/11/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Interesovanje za ugradnju solarnih panela među građanima Srbije raste, ali pre same realizacije suočiće se sa mnogim nedoumicama.

Koji kapacitet solarne elektrane meni treba? Da li to uopšte izvodljivo na mom krovu? Koliko će to da me košta? I na kraju, možda i najbitnije: hoće li da mi se ulaganje isplatiti i kada? 

Sve ove informacije od nedavno možete da dobijete za svega dva minuta, potpuno besplatno. I to pomoću platforme Solarni kalkulator, koja je lansirana sredinom oktobra.

„Ovo nije inženjerski alat”, objasnila nam je Milena Milosavljević, autorka platforme, „već je cilj da se dobiju okviri za projekat izgradnje solarne elektrane. Solarni kalkulator zamišljen je da bude jednostavan za krajnjeg korisnika i da ga vodi kroz sve potrebne korake i pruži sve neophodne informacije kako bi došao do svog prvog solarnog sistema.” 

Solarni kalkulator vas pita za lokaciju i tip objekta, zatim materijal i površinu krova, kao i njegovu orijentaciju. Naposletku treba da unesete svoju godišnju potrošnju električne energije, a sama platforma će vas uputiti gde da pronađete ovu brojku na vašem računu za struju.

„Ovo je veoma bitan podatak kako korisnik ne bi dobio predimenzionirani solarni sistem – jer biste u tom slučaju viškove koje proizvedete predavali Elektroprivredi Srbije besplatno, a time i smanjili isplativost projekta”, naglasila je autorka Solarnog kalkulatora. 

Gde na svom računu možete pronaći podatak o godišnjoj potrošnji struje? Foto: Solarni kalkulator (screenshot)

Na osnovu pomenutih inputa Solarni kalkulator veoma brzo proračunaće kapacitet i neophodne dimenzije solarne elektrane za zadovoljenje vaših potreba i proceniće njenu okvirnu investicionu vrednost. Znaćete i period isplativosti, godišnje uštede, ali ukupne uštede novca za vreme njenog životnog veka od 25 godina, kao i to koliko ugljen-dioksida manje ćete osloboditi u atmosferu.

Platforma ne zahteva od vas dodatne lične podatke i rezultate prikazuje odmah, nakon čega možete da pregledate izvođače radova i da stupite u kontakt sa njima kako biste dobili ponudu. Na kraju postupka možete da se i informišete o samoj proceduri postavljanja solarnih panela, a dobićete i pregled banaka koje se bave finansiranjem ovakvih projekata i imaju grant komponente koje omogućavaju povećanje isplativosti ovakvih sistema. 

Pri analizi potencijala solarnog sistema koriste se podaci iz Globalnog solarnog atlasa, koji je izradila Svetska banka na temelju geografskih informacionih sistema (GIS), a sve to kako bi se utvrdio potencijal energije sunca u vašoj okolini.

Dodatno, rezultat koji dobijete neće biti fantazija, već realnost: u jednačinu su uključeni i faktori koji smanjuju povraćaj investicije, kao što je smanjenje efikasnosti panela kroz godine i proračun smanjenja troškova samo na osnovu cena električne energije po višoj tarifi kada ovi sistemi i funkcionišu bez obračuna ušteda u akcizama i pristupu – a sve ovo kako bi ishodi bili maksimalno objektivni i kako ne bi naveli korisnika da veoma brzo očekuje dobit. 

Ipak, prema Mileninim rečima, povraćaj investicije u kratkom roku je realna opcija u slučaju da ste veliki potrošač koji ulazi u crvenu zonu. 

Ovo su samo neki od rezulatata koje ćete dobiti kada na Solarnom kalkulatoru unesete parametre svog domaćinstva; Foto: Solarni kalkulator (screenshot)

Milena Milosavljević je inženjerka koja se dugi niz godina bavi razvojem projekata obnovljivih izvora u Evropi i trenutno radi u Frankfurtu u kompaniji sa fokusom na ESG investiranje. Pokretanjem Solarnog kalkulatora želela je da pomogne svojoj zemlji.

„Ultimativni cilj platforme jeste da se ubrza razvoj srpskog tržišta solara i energetsku tranziciju, da se doprinese smanjenju emisija ugljen-diokisda i da se generacije koje dolaze mogu da imaju decentralizovan, dekarbonizovan energetski sistem sa sigurnijim, pouzdanijim i zelenijim snabdevanjem električne energije”, naglasila je.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Izradu platforme Solarni kalkulator podržava projekat „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“, koji u okviru Nemačke razvojne saradnje sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Solarni kalkulator još nije dobio svoje finalne obrise, u narednim mesecima radiće se na njegovim funkcionalnostima, a dostupni podaci i informacije blagovremeno će se ažurirati u skladu sa promenama regulativnog i tržišnog okvira.

U sklopu projekta planira se i objavljivanje sveobuhvatnog vodiča „Kako postati kupac-proizvođač”. Detaljne procedure opisaće sve detalje odabira adekvatne instalacije, postavljanja solarnog postrojenja, prilagođavanja mernog mesta, zaključenje ugovora sa EDS-om i EPS-om, kao i svu prateću dokumentaciju. Procedure ce obuhvatati i preporuke tokom eksploatacije solarnog postrojenja, optimalnog korišćenja, održavanja, kao i postupanje sa neispravnim instalacijama i deinstalacijom opreme. Vodič će moći da pročitaju i posetioci sajta solarnikalkulator.rs.

Ceo razgovor sa Milenom Milosavljević očekuje vas naredne nedelje.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR