Stanica za punjenje električnih vozila u Oksfordu moći će da napuni stotine automobila dnevno

Vozačima je trenutno na raspolaganju 42 punjačka mesta, a punjenje može da bude gotovo kroz samo dvadesetak minuta.

05/07/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: Pivot Power

Današnjim puštanjem u rad ‘najsnažnije’ evropske stanice za punjenje električnih vozila u Oksfordu zaokružen je projekat Energy Superhub Oxford zahvaljujući kojem će moći da se napuni na stotine automobila dnevno, i to čistom energijom. 

Vozačima su trenutno na raspolaganju 42 punjačka mesta, a punjenje može da bude gotovo kroz samo dvadesetak minuta.

Struja za električna vozila dolazi iz solarnih panela. Njihov kapacitet od ukupno 10 MW omogućiće da se broj mesta za punjenje u budućnosti poveća na 400 kako elektromobilnost u Ujedinjenom Kraljevstvu bude napredovala.

Do 2040. prognozira se da će se britanskim putevima voziti 36 miliona električnih vozila, trenutno ih je oko pola miliona, plus 790 hiljada plug-in hibrida. Elektrifikaciji sektora saobraćaja doprineće i zabrana prodaje novih vozila na dizel i benzin koja u Ujedinjenom Kraljevstvu treba da stupi na snagu 2030.

„Električna vozila predstavljaju ključni deo naše strategije za dekarbonizaciju transporta, stoga sam veoma zadovoljna što prisustvujem otvaranju najsnažnije evropske stanice za njihovo punjenje u Oksfordu. I vlada i industrija, kroz zajednički rad, ulažu milijarde u projekte poput ovog kako bi doprinele razvoju infrastrukture koja podržava električnu revoluciju u Ujedinjenom Kraljevstvu i rastuću prodaju električnih vozila. To će nam zauzvrat pomoći da dekarbonizujemo transport, stvorimo poslove za visokokvalifikovanu radnu snagu i obezbedimo čistiji vazduh širom zemlje”, kazala je Trudi Harison, britanska ministarka saobraćaja.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Energy Superhub Oxford, u vrednosti od skoro 50 miliona evra, razvijen je u saradnji lokalnih vlasti sa kompanijama Pivot Power, Fastned, Tesla Superchargers i Wenea.

Solarna elektrana je povezana na nacionalnu elektromrežu, a instaliran je i napredni hibridni sistem baterija u kojem će se skladištiti viškovi energije. U trenucima visoke potrošnje projekat će predavati struju u elektroenergetski sistem zarad njegovog stabilnog funkcionisanja.

Oksford je nedavno najavio da teži dostizanju karbonske neutralnosti do 2040. godine, spoj zelenog saobraćaja i energetike u okviru novog inovativnog projekta pomoći će ostvarivanju tog cilja u borbi sa klimatskim promenama. 

Širom Ujedinjenog Kraljevstva planira se i do 40 energetskih superčvorišta (Energy Superhub) kao što je oksfordsko, a sledeća dva projekta u nizu već su u toku, i to u Koventriju i Sandvelu. Proširenje mreže moglo bi da osigura gotovo 10% skladišta energije koja će ovoj zemlji potencijalno trebati do 2035.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR