Većina fosilnih goriva mora da ostane pod zemljom da bi se zaustavile klimatske promene

Mnogi postojeći i planirani projekti za ekstrakciju fosilnih goriva neće biti ekonomski isplativi, pokazuju podaci studije objavljene u Nature časopisu.

14/09/2021 autorka: Milica Simonović
0 izvor: nature.com

Na osnovu detaljne analize globalne ponude i potražnje energije, procenjeno je da 58% preostalih svetskih zaliha nafte, 59% zaliha gasa i 89% zaliha uglja mora da ostane pod zemljom do 2050, ne bi li se ostvarila šansa od 50 odsto da se povećanje srednje globalne temperature ograniči na 1,5 °C, u odnosu na predindustrijski prosek, navodi se u nedavno objavljenoj studiji Unextractable fossil fuels in a 1.5 °C world u naučnom časopisu Nature.

Ova studija nadovezuje se na slično istraživanje iz 2015, gde je razmatrano koji udeo preostalih zaliha fosilnih goriva mora da ostane u zemljištu do 2050, da bi se povećanje srednje globalne temperature ograničilo na 2 °C. 

Da se granica od 1,5 °C ne bi premašila, autori studije navode da je neophodno da 2020. bude godina vrhunca globalne proizvodnje fosilnih goriva, kao i da je potrebno da proizvodnja stalno opada za 3 odsto svake godine do 2050. To bi značilo da mnoge regije u svetu moraju sada ili u narednoj deceniji da dostignu vrhunac proizvodnje, što bi učinilo mnoge postojeće ili planirane projekte proizvodnje fosilnih goriva neodrživim.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ovi podaci su na liniji nalaza velikog izveštaja Međunarodne agencije za energetiku u kome stoji da više nema prostora za otvaranje novih naftnih i gasnih polja, kao ni novih rudnika uglja ukoliko svet želi da dostigne neto-nulte emisije do 2050.

„Sumorna slika koju oslikavaju naši scenariji za globalnu industriju fosilnih goriva vrlo je verovatno potcenjivanje onoga što je neophodno učiniti, zbog čega bi proizvodnju trebalo još brže smanjiti. To je tako zato što naši scenariji razmatraju budžet ugljenika povezan sa verovatnoćom od 50 odsto da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 °C, što ne uzima u obzir neke neizvesnosti, kao što je efekat povratne sprege. Stoga, kako bi se obezbedila sigurnija stabilizacija na ovoj temperaturi, potrebno je da više ugljenika ostane pod zemljom”, zaključuju autori studije, objašnjavajući zašto je neophodno iskoristiti još manje preostalih zaliha fosilnih goriva nego što su oni to procenili.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR