Povodom Svetskog dana životne sredine: Koliko su ljudi u Srbiji zabrinuti za svoju okolinu?

Ilustrativan odgovor na to pitanje mogli bi da nam pruže nedavno objavljeni rezultati ankete, koju je u našoj zemlji tokom juna i jula prošle godine sproveo Institut SINUS, a finansirala fondacija Fridrih Ebert

05/06/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0

Svetski dan životne sredine obeležava se svake godine 5. juna u cilju podizanja svesti o neophodnosti zaštite naše planete.

Već više od pedeset godina, ovaj datum služi da se podsetimo na goruće ekološke izazove kao što su porast temperature i zagađenje plastikom, ali i da osvestimo sopstvenu ulogu u degradaciji prirode, a zatim i načine kako da joj pomognemo.

Ujedinjene nacije ustanovile su praznik 1972. u Stokholmu, a godinu dana kasnije proslavljen je i prvi Svetski dan životne sredine, i to pod sloganom „Samo jedna Zemlja”.

Ali koliko smo mi u Srbiji zapravo svesni problema svog okruženja, a pogotovo kada je u pitanju globalno zagrevanje?

Ilustrativan odgovor na to pitanje mogli bi da nam pruže nedavno objavljeni rezultati ankete, koju je u našoj zemlji tokom juna i jula prošle godine sproveo Institut SINUS, a finansirala fondacija Fridrih Ebert.

Učestvovao je 1.201 ispitanik, između 18 i 69 godina starosti. Između ostalog, svako je imao zadatak da odabere pet najvažnijih političkih tema od 15 ponuđenih.

Najviše anketiranih (53%) navelo je usluge javnog zdravstva i nege, što je praćeno inflacijom i smanjenom kupovnom moći (52%), obrazovanjem, školama i univerzitetima (50%) i vladavinom prava i borbom protiv korupcije (49%). Slede kriminal i unutrašnja sigurnost (48%) i više socijalne pravde (46%).

Prema procentu pominjanja, zaštita životne sredine, prirode i klime rangirana je tek kao sedma: 40% ispitanih prepoznalo ju je kao jednu od pet najvažnijih političkih tema.

Kao pet najvećih izazova u zaštiti okoline, učesnici su, pre svega, istakli zagađenje i kvalitet vode (76%), zagađenje i kvalitet vazduha (74%) i otpad u životnoj sredini (63%). U Srbiji smo najmanje zabrinuti za stanje okeana (12% anketiranih), a to možda i nije neočekivano s obzirom na to da nemamo izlaz na more.

Kada je reč o klimatskim promenama i štetnim emisijama, tek 40% ispitanika smatra ih jednim od pet najvećih ekoloških izazova.

Sa druge strane, većina populacije veruje da su klimatske promene važna ili veoma važna tema za Srbiju.

Na skali od 0 (potpuno irelevantne) do 10 (apsolutno važne), preko dve trećine anketiranih (68%) klimatskim promenama dalo je ocene između 8 i 10, dok ih je dodatnih 17% ocenilo šesticom ili sedmicom. Samo 3% ispitanih smestilo je klimatske promene na nižim mestima na skali (od 0 do 2).

Prosečna ocena važnosti klimatskih promena, kada se svi odgovori uzmu u obzir, iznosi 7,9.

Kada razmišljaju o posledicama, čak dve trećine učesnika se najviše plaši povećanja vremenskih ekstrema i manjka vode u svakodnevnom životu (oba 66%), a tačno polovina izumiranja vrsta.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ogromna većina stanovništva, tačnije 94% ispitanih, veruje da bi trebalo da da menjamo način života u korist životne sredine.

Da li to znači da su svi oni spremni na zelenu transformaciju životnog stila?

Sudeći prema rezultatima istraživanja, i ne baš: 61% učesnika ankete rekao je da su spremni za delanje samo ukoliko to ne utiče na kvalitet njihovog života.

Ali dobra vest za ovih 61% anketiranih jeste da to ne bi trebalo da isključuje jedno drugo – brigom o životnoj sredini i našem okruženju zapravo unapređujemo i kvalitet sopstvenog života.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR