Kompanija Tesla sada vredi više od 500 milijardi dolara

Vrednost Tesle porasla je 6 puta od početka ove godine

25/11/2020 autorka: Jovana Stanković
0

Vrednost jedne od najvećih kompanija za proizvodnju automobila, Tesla, od početka 2020. porasla je više od šest puta i trenutno iznosi preko 520 milijardi dolara.

Tesla u julu pretekla Tojotu i zauzela prvo mesto na listi najvrednijih proizvođača automobila na svetu, a i nakon toga vrednost ove kompanije nastavila je ubrzano da raste, pa je sada dva i po puta veća.

Povećanje tržišne vrednosti Tesle nije začuđujuće, s obzirom da se tražnja za električnim automobilima povećava, te se u septembru po prvi put dosad dogodilo da je registracija novih električnih i hibridnih automobila u Evropi nadmašila one sa pogonom na dizel. 

Ovo je dobar pokazatelj da investitori smatraju da je budućnost auto industrije u električnim vozilima, kao i da se očekuje da vrednost Tesle kao lidera na tržištu električnih automobila nastavi da raste i u narednim godinama.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Da podsetimo, kompanija za proizvodnju električnih automobila koja nosi ime srpskog naučnika u januaru je dostigla vrednost od 100 milijardi dolara, za šta su analitičari smatrali da je najzaslužnije ostvarivanje ciljeva nakon otvaranja fabrike u Šangaju prošle godine. 

Ubrzano povećanje vrednosti Tesle jasno pokazuje da se sve više uviđa da budućnost planete predstavljaju električni automobili, kao i prelazak na obnovljive izvore energije, a zbog napretka u tehnologiji oni  postaju i sve pristupačniji građanima.

Zahvaljujući velikom skoku cena akcije Tesle, Ilon Mask je sada postao drugi najbogatiji čovek na svetu pošto je prestigao Bila Gejtsa. Postaje sve očiglednije da su rešenja za klimatske promene i dobra poslovna prilika, tako da u budućnosti možemo da očekujemo još veće investicije i razvoj ovog sektora.

Zaprati nas na društvenim mrežama i budi u toku sa najnovijim informacijama i zanimljivostima iz oblasti klimatskih promena.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR