Smrtonosni toplotni talas hara Azijom: Padaju temperaturni rekordi, zatvaraju se škole

Klimatolog Maksimilijano Herera opisao je toplotni talas u više od deset zemalja kao najgori u azijskoj istoriji koji je zabeležen tokom aprila

19/04/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Od Indije preko Kine do Tajlanda, Azijom se širi surovi toplotni talas koji odnosi živote. Širom kontinenta padaju temperaturni rekordi za april, a velike vrućine sa temperaturama preko 40 °C čak su primorale indijske škole na privremeno zatvaranje.

Živa u termometrima premašila je 35 °C u brojnim kineskim provincijama i rekordne mesečne temperature izmerene su u mnogim mestima, uključujući Čengdu, Džeđang, Nanđing, Hangdžou, kao i područja u delti reke Jangce. Samo u ponedeljak, 17. aprila, aprilski rekordi oboreni su na ukupno 109 nacionalnih mernih stanica, dok je na devet došlo do izjednačenja sa prethodno izmerenom najvišom temperaturom.

Klimatolog Maksimilijano Herera opisao je toplotni talas u više od deset zemalja kao najgori u azijskoj istoriji koji je zabeležen tokom aprila.

Uprkos tome što april i maj važe za najtoplije mesece u godini u jugoistočnoj Aziji, trenutne temperature u tom podneblju neuobičajeno su visoke.

Po prvi put, živa u termometru na Tajlandu vinula se preko 45 °C. U provinciji Tak izmereno je 45,4 °C što je nova najviša temperatura u ovoj zemlji otkako se vodi evidencija. Tajlandske vlasti izdale su zdravstveno upozorenje pošto meteorolozi prognoziraju 50 °C u područjima izloženim direktnom suncu. Povrh toga, stanovništvo na severu muči i smog zbog čega se hiljade Tajlanđana suočavaju sa respiratornim problemima i upalom grla.

Iako još nije zvanično potvrđeno, Laos je, prema pisanju Herere, doživeo najvišu „pouzdanu” temperaturu ikada izmerenu. U gradu Luang Prabang ove nedelje bilo je 42,7 °C, što je više u odnosu na prethodni rekord od 42,3 °C koji je evidentiran u gradu Seno.

Nalet ogromne toplote hara i Bangladešom, jednom od zemalja na najjačem udaru klimatskih promena. U prestonici Daki temperature su otišle iznad 40 °C. Subota, 15. april, bio je najtopliji dan u tom gradu u poslednjih 58 godina što je prouzrokovalo topljenje površine puteva. Zvaničnici nadležnog ministarstva u Bangladešu najavili su moguće proglašenje vanredne situacije u određenim delovima zemlje zbog visokih temperatura.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ekstremne vrućine su poslednjih godina postale posebno izražene u Indiji, a eksperti očekuju da bi tokom 2023. stanje moglo da bude još gore. Aktuelni toplotni talas, za koji se očekuje da potraje najmanje do petka, 21. aprila, najviše pogađa severne i istočne indijske savezne države u kojima dosta ljudi radi na otvorenom, posebno u ruralnim krajevima.

Zbog velikih vrućina u nekoliko država u Indiji zatvorene su škole. Nakon ceremonije u Maharaštri, održane na otvorenom proteklog vikenda, od toplotnog udara preminulo je trinaestoro ljudi, a osam je dobilo lekarsku pomoć.

Međuvladin panel za klimatske promene (IPCC) navodi da su se ekstremne vrućine na azijskom kontinentu povećale i da će se ovaj trend nastaviti u narednim decenijama. Toplotni talasi u 21. veku postali su jači i učestaliji, a naučnici su utvrdili da je ovo jasna posledica klimatskih promena.

Kako bi se izbegli najgori uticaji, ne samo u Aziji već i u ostatku sveta, neophodno je da se globalno zagrevanje zauzda na 1,5 °C.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR