Surovi toplotni talas u Indiji i Pakistanu, temperature premašuju 45 °C

Stanovnici ovog regiona se duže vreme suočavaju sa toplotnim stresom, a prognozira se da ih najgore tek očekuje.

04/05/2022 autor: Srđan Vejnović
0

Ekstremni toplotni talas koji je prošle nedelje pogodio delove Indije i Pakistana uzrokovao je rekordne temperature, nestašice struje i propadanje useva širom regiona.

Svetski mediji prenose da se najmanje milijardu stanovnika indijskog podkontinenta prethodnih dana suočilo sa vrućinama iznad 40 °C, koje su potencijalno opasne po život.

Visoke temperature dovele su do povećanje potražnje za strujom i preopterećenja energetske mreže, zbog čega su pojednini pogođeni regioni privremeno morali da obustave isporuku električne energije. 

Restrikcije struje onemogućile su stanovnicima da koriste frižidere i rashladne uređaje, što je dodatno pogoršalo situaciju.

„Živimo u paklu”, izjavio je pakistanac Nazeer Ahmed za list Gardijan, koji ovih dana živi u jednom od najtoplijih mesta na planeti.  

Tokom vrućine brojni usevi su propali, a na jednoj od većih deponija u Indiji došlo je do požara što je povećalo zagađenje vazduha.

Lokalne vlasti su prinuđene da zatvaraju škole, a stanovništvu se savetuje da tokom dana ne izlaze iz kuće.

Posle vikenda moguće temperature preko 50 °C

Živa termometra je tokom prošle nedelje u deset gradova Indije prešla 45 °C, a za severozapad i centralni deo zemlje april ove godine je treći najtopliji u poslednje 122 godine, navodi se u izveštaju koji je izdalo Indijsko meteorološko odeljenje (IMD) u utorak. Imajući u vidu da je ove godine u Indiji zabeležen i najtopliji mart otkako se vrše merenja, jasno je da se stanovnici ove države već neko vreme suočavaju sa toplotnim stresom.

U susednom Pakistanu, grad Džakobabad, u kojem živi blizu 200.000 stanovnika, u subotu je dostigao temperaturu od 49 °C, što je jedna od najviših aprilskih temperatura ikada zabeleženih u svetu.

Prema rečima Maksimilijana Erere, stručnjaka za globalne temperaturne ekstreme, najgore tek dolazi. Nakon svega nekoliko dana sa nešto nižom temperaturom, ekstremni talas vrućina će se od vikenda vratiti u ovaj region donoseći temperature i iznad 50 °C.

Iako Indija i Pakistan obično imaju toplotne talase u aprilu i maju, vrućine ove godine su došle ranije i neuobičajeno su velikog intenziteta.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Stručnjaci su saglasni da toplotni talasi postaju sve češći, jači i duži kao posledica klimatskih promena koje je uzrokovao čovek.

Kada se vreli talasi protežu ne samo nekoliko dana, već nedeljama i mesecima, posledice po javno zdravlje i životnu sredinu su ogromne, a najteže su pogođeni oni koji žive u siromaštvu, deca, stariji i osobe sa slabijim imunim sistemom. 

Ukoliko države ne budu uspešne u ograničavanju globalnog zagrevanja, toplotni talasi poput ovog u budućnosti bi mogli da se dešavaju znatno češće.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR