Klimatske promene odgovorne za ekstremne toplotne talase u Sibiru

16/07/2020 autorka: Jovana Nikolić
0 izvor: BBC

Prethodnih šest meseci u Sibiru beležena je izuzetno visoka temperatura, koja je, između ostalog, dovela i do velikih šumskih požara, o čemu smo već pisali. Ovog meseca objavljeno je, kako prenosi BBC, i istraživanje koje pokazuje da su sibirski toplotni talasi nesumnjiv pokazatelj klimatskih promena koje je uzrokovao čovek.

Iza istraživanja stoji međunarodni tim koji predvodi britanska meteorološka kancelarija Met Office, a prema njihovoj tvrdnji, toplotni talas koji je ove godine zahvatio Sibir bio bi gotovo nemoguć bez ljudskog uticaja. Tačnije, ovaj tim je utvrdio da je u ovoj oblasti temperatura od početka godine do kraja juna bila u proseku viša za preko 5 stepeni Celzijusa nego što je to uobičajeno, a da bi se bez ljudskih aktivnosti to moglo desiti jednom u 80.000 godina. S obzirom na trenutno stanje klime, očekivano je da bi se ovako ekstremni toplotni talasi mogli događati jednom u 130 godina. To znači da su klimatske promene za oko 600 puta povećale šansu da Sibir ove godine zahvati toliko visoka temperatura.

Pomenuta studija atribucije je dosad dala najsnažniji dokaz da čovek utiče na globalno zagrevanje. Istraživanja ovog tipa, inače, utvrđuju čovekov uticaj na klimu kroz pojedinačne ekstremne vremenske događaje, a više detalja o tome kako se studije atribucije sprovode i kako znamo kada su klimatske promene „krive“ za određeni događaj možete pročitati u jednom od naših prethodnih tekstova.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Za junski toplotni talas u Sibiru, kao i za hladnije vreme koje je u tom periodu zabeleženo na Balkanskom poluostrvu, odgovoran je fenomen blokiranja Rozbijevih talasa. Osim velikih požara i oslobađanja ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova, visoka temperatura u Sibiru je dovela i do pojačanog topljenja permafrosta i pojave velikih rojeva moljaca koji oštećuju drveće, nakon čega ono još lakše gori.

Posebna zabrinutost istraživača javlja se povodom privikavanja na nove klimatske uslove jer, kako su rekli za BBC, na mnogim mestima lokalni ekosistemi, kao ni ljudske zajednice, nisu naviknuti ni spremni za ovakve vremenske događaje.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR